Шта ће бити конкурент нафти и гасу?

21-12-2013 02:12:13 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Земље у развоју су спремне да улажу више у "зелену" енергију од оних развијених. Истраживања Ernst & Young су показала, да у Европској унији, Аустралији и САД државна подршка сектору обновљивих извора енергије значајно опада, док се у Бразилу, Јужној Африци, Турској, Тајланду, Чилеу више уложе у развој "зелене" енергије.

"Зелена" енергија губи популарност у развијеним земљама. Већ дуже време, САД су лидер у развоју алтернативних извора енергије. Међутим, сада инвеститори радије улажу у развој шкриљаца, него у ветрењаче, а још мање у експерименте, рецимо, за производњу електричне енергије коришћењем фотосинтезе. У Аустралији, влада планира да опозове недавно уведен порез на угаљ, пошто негативно утиче на развој привреде.

У ЕУ, у светлу економске кризе, грађани све интензивније исказују незадовољство енергетском политиком. Европљани и даље немају ништа против да зависе од увоза нафте и гаса, само да имају јефтино гориво и стабилно електрично снабдевање. Као резултат тога, у Европи су приморани да поново размотре услове субвенционисања произвођача обновљиве енергије, што их чини непривлачним за инвеститоре, сматра председник Института за енергетику и финансије Владимир Фејгин.

- Група држава Европске уније је у последњих неколико година била веома фасцинирана улагањима у обновљиве изворе енергије, углавном из политичких разлога. ЕУ страхује од превелике зависности од увоза гаса, односно од Русије. Након одлуке да се затворе нуклеарне електране у Немачкој,ЕУ је све до недавно покушавала да надокнади очекивани дефицит енергијом из обновљивих извора. Очекивања се нису испунила. У продаји обновљиве енергије, користила се шема која гарантује њеним произвођачима покривање свих трошкова. Као резултат тога, у Европској унији је цена електричне енергије веома висока, јер су у њеној основи економски неефикасни расходи.

Проблем је у приступу. Обновљиву енергију треба називати "алтернативном". То смањење притиска на екологију, помоћи ће и економији. Ако негде целу годину сунце јако сија, грех је не искористи га, али само као допунски, а не главни извор енергије. Барем у овој фази техничког развоја човечанства, сматра директор Националног института за енергетику Сергеј Правосудов.

- Нема таквог алтернативног извора који би победио традиционалне. Ни један. У веома сунчаним земљама, више-мање је повољна соларна енергија. Постоје региони у приобалним подручјима, где стално дува ветар – тамо је добра енергија на ветар. Али, у исплативости, они губе од традиционалних.

Слаба конкурентност соларних панела – није разлог да се одустане од радова у том правцу. Овим закључком се руководе земље у развоју. У Чилеу, изграђена је највећа соларна електрана на свету без учешћа државних субвенција. Кина, у оквиру плана за повећање укупног капацитета соларних електростаница до 35 ГВ до 2015, уводи одговарајуће пореске олакшице. Велике пројекте за добијање електричне енергије из обновљивих извора покренуо је и Бразил.

И у Русији, упркос присуству великих резерви јефтине нафте и гаса, алтернативној енергији се удељује значајна пажња. У градовима се све чешће могу срести семафори са соларним елементима. На отвореним просторима се постављају генератори на ветар. На обали Белог мора се налази моћни ветропарк.

Некада су људи орали са коњима и брашно млели воденицама на ветар и воду. Технолошки напредак је дао машинама поузданије изворе енергије. Али, за мање од једног века - људи се поново окрећу природним силама. Сунце, ветар и вода су спремни да поделе своју енергију са човеком.

Наталија Коваленко,