Од Хашког трибунала се може очекивати свашта

22-12-2013 10:55:49 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


СБ УН је продужио пуномоћја судија МТБЈ за годину дана, све до 31. децембра 2014. године. Русија се при гласању уздржала, изразивши незадовољство одуговлачењем разматрања предмета и сумњу у праведност пресуда, изречених од стране хашких судија.

Коментар за Глас Русије историчара-балканисте Михаила Јамбајева:

- Чини ми се да је Русија морала не да се уздржава, већ гласа против. Трибунал је морао да буде затворен већ пре 5 година. Међутим, испада да неће бити затворен ни 2016. године. Дај Боже да би генерал армије Републике Српске Ратко Младић доживео пресуду, која се планира за крај 2016. године. Не зна се колико ће трајати то малтретирање Срба. Знам да СБ УН издваја огроман новац за афричке судије, који ништа не знају о Југославији. Сећам се да је један од њих рекао: ако негодујете против тога, што су босански муслимани почели да пуцају на вас, зашто нисте отишли у Србију, већ формирали ослободилачке одреде? Вероватно су се они навикли, када код њих у Африци једно племе туче друго, то се племе повлачи у џунглу. Иначе, мислим, здравље Младића је такво да не дај Боже, он неће изаћи оданде жив. Није јасно, како ће се судије извлачити са Војиславом Шешељем, који је помагао да се организују србски добровољачки одреди у Хрватској и Босни. И то, човек се добровољно предао, против њега нема доказа, али га тамо држе већ 11 година. Ту мора да делује сама Србија.

Када смо већ почели да говоримо о Шешељу, неопходно је да се сетимо да су недавно хашки лекари открили код њега тумор рака. Мада је операција била извршена, како се саопштава, успешно, сумња се у добре намере холанских лекара.

- Не могу, а да не сумњам, када код још једног Србина нађу неко оболење. То је веома чудна тенденција, то није први случај. Од Хашког трибунала се може очекивати свашта. МТБЈ није потребан Шешељ у слободи. То би био међународни скандал! Он ће онда добити приступ свим медијима, те ће од тог квази-суда ништа неће остати. Он је ионако уништио судије својим говорима, срушивши читаву оптужбу.

Што се тиче перспектива, за Михаила Јамбајева су оне мрачне. Излаз, каже балканиста-историчар, има, али само у случају ако ће Русија гласати против продужетка рока пуномоћја судија Хашког трибунала. У студију Гласа Русије је био дописник Григориј Соколов.

Григориј Соколов,


КАТЕГОРИЈЕ