Руски бизнис се враћа у домовину

22-12-2013 11:12:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руски бизнис одлази из офшора. О плановима за постепени повратак под руску јурисдикцију говоре Русал, РусХидро, КамАз, МТС и многе друге компаније. Курс деофшоризације економије који је прокламовао председник Владимир Путин, наишао је на свесни одјек код бизнисмена.

Руско компаније које су биле регистроване у иностранству у зонама повлашћеног опорезивања, али су радиле у Русији, почињу да преносе своје финансијске и привредне операције на територију земље. Овај процес је спор, али одлука се већ реализује. Руководилац прес-службе енергетског холдинга РусХидро Јелена Вишњакова је саопштила да се последње две године ради на извођењу из офшор зоне Бугучанског енергометалуршког удружења.

Мобилни оператор МТС је изјавио да његове „кћерке“ већ напуштају офшорове. Међународна група Русал је саопштила да је разрадила план постепеног повратка финансијских операција у Русију. Акционари Камаске аутомобилске фабрике почињу правне процедуре за пребацивање власништва акција КамАза у руску јурисдикцију. Росњефт обећава да ће наставити да смањује број послова уз коришћење офшор зона.

Масовни излазак руских компанија из офшорова је започео пошто је председник Владимир Путин у обраћању Федералном сабору скренуо пажњу да раније прокламовани курс деофшоризације економије треба да буде интензивиран. Између осталог предложио је да компаније које раде у Русији, али су регистроване у иностранству, не могу да користе државну подршку, реализују државне уговоре и добијају државне кредите. Ако оне не желе да дају новац у буџет, онда не треба ни да користе повластице, истиче експерт Развојног центра Високе школе економије Сергеј Пухов.

- Реч је о томе да буџет није добио профит који би могао да добије ако би компанија вршила све операције према руском закону о опорезивању. У офшоровима порези на добит су минимални, и концентрација профита се зато дешава у иностранству.

Нико не сумња да је за компанију финансијски повољније да се региструје и да реализује послове у офшор зонама. Зато одлука бизнисмена да се врате на националне платформе свесна је, патриотска и на крају доноси корист свима, сматра председник комитета Државне думе РФ за безбедност и супротставање корупцији Ирина Јароваја.

- Мислим да је то знак да су наше компаније озбиљно одрасле. Зато што је радити и живети у Русији много повољније него сакривати се и одвозити капитале у иностранство. Зато оне прве одлуке до којих је одшло потврђују да став који је изнео председник подржава сам бизнис. Ово питање је актуално не само за нашу земљу. Председник Путин га је изнео на међународни дневни ред. Ове теме су разматране и у формату двадесеторице и осморке. Самим тим Русија диктира светски тренд како би националне компаније биле поштене према земљама у којима раде. То је врло важан моменат, између осталог за развој савесне међународне конкуренције.

У погледу оних који за сада нису постали одговорни бизнисмени и нису одлучили да пребаце компаније из офшора, министарство финансија Русије ће применити посебне мере. Сада се припрема нацрт закона према којем ће руске компаније платити порез на профит који завршава у офшоровима. Истовремено само фактичким власницима компаније ће бити дозвољено да примењују закон о двоструком опорезивању. Бенефицијаре ће Министарству финансија отркити инвеститори – у противном ће морати да плате казну у висини од 30% прихода који шаљу у иностранство.

Наталија Коваљенко,