Одмах сад у нашој сопственој Галактици...

22-12-2013 11:46:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Космичка опсерваторија Gaia (Европска космичка агенција) лансирана је с космодрома Куру у Француској Гвајани уз помоћ ракете-носача „Сојуз-Ст-Б“ са стартер-блоком „Фрегата“. Главни задатак пројекта који је предвиђен за пет година рада јесте мерење с високом прецизношћу удаљености до милијарду звезда наше Галаксије – и израда њене тродимензионалне карте. С једне стране, овај посао се може назвати искључиво „техничким“, али с друге, прецизност у астрофизици никад није на одмет.

Опис пројекта Gaia је лишен епике која обично прати лансирање великих опсерваторија. Ова опсерваторија, сликовито говорећи, није намењена непосредно открићима. Њен главни задатак је да измери с веома великом прецизношћу, удаљеност до скоро милијарду звезда у нашој Галаксији – око једне стотине њиховог укупног броја. Осим њих, опсерваторија ће посматрати небеска тела у самом Сунчевом систему и ван граница Млечног пута.

Gaia ће свој задатак решавати методом који је био познат још Старим Грцима – а то је мерење паралакса – видљивог померања блиских звезда у односу на удаљеније у складу с тим како се у простору креће сама опсерваторија (Gaia ће се налазити у орбити око Сунца на свега 1,5 милиона километара даље од Земље). Деца, чак и несвесно, воле да мере паралаксе кад гледају кроз прозор воза који се креће дрвеће које се налази у близини и „заостаје“ и Месец који се не помера с места.

Опсерваторија носи два оптичка телескопа по принципу огледала и три научна уређаја. Астрометријски задаци – одређивање положаја звезде на небу и као последица, удаљеност од ње – решава Sky Mapper који садржи 62 ПЗС-матрице и „компјутер“ који синхронизује податке детектора с кретањем самог апарата. Плави и црвени фотометри BP/RP омогућавају да се одреде главне карактеристике посматраних звезда: температура, маса, године и хемијски састав. Напокон, трећи уређај – спектометар RVS мери брзину зрака објекта: да ли се он удаљава или се приближава у односу на посматрача. По подацима RVS такође се може проучавати хемијски састав најјаркијих звезда. Овај комплет инструмената ће, како тврде творци Gaia омогућити израду тродимензионалне карте Галаксије, у којој ће положај звезда бити познат с до сада невиђеном прецизношћу. Удаљеност до звезда које за нама заостају на 30.000 светлосних година (као од Сунца до центра Галаксије) биће позната с тачношћу 10%. Сопствена брзина звезда у нашој Галаксији – с прецизношћу до 1 км/с, а у суседним Магелановим облацима – до 2-3 км/с. Осим тога, пошто ће Gaia радити у режиму скенирања, захваљујући посматрању истих делова неба по неколико десетина пута, појавиће се могућност да се „ухвати“ променљивост небеских објеката, што је такође веома важно за астрофизику.

Зашто је потребна ова прецизност ако су и пре лансирања Gaia научници поседовали више или мање тачне информације о положају и основним карактеристикама звезда? Одговор је врло једноставан: ради се, практично о томе да се направи својеврстан информатор који ће сви користити. Што прецизнији буде информатор – тим сложенији закључци се могу доносити на основу њега. А у космосу, где су растојања огромна, чак и мала непрецизност полазних параметара може да доведе до велике грешке у рачуну.

Тако, на пример, кретање звезда Млечног пута још увек чува „сећање“ на прошле сударе с другим галаксијама; анализирајући податке Gaia може се доћи до закључка о томе каква је била прошлост наше Галаксије. Даље, познато је да огромну улогу у томе што се галаксије држе као једна целина, игра тамна материја, или тачније, „скривена маса“. Она се испољава само гравитационо, између осталог, одређујући кретање звезда. Напокон, за одређивање удаљености у космосу као својеврсни путокази користе се такозване цефеиде – звезде чија се јачина светлости периодично мења. Ако је позната права јачина њихове светлости, одређивање растојања до других објеката такође постаје прецизније. На сличан начин се користе и квазари: они су толико удаљени да се чини да су практично непокретни и представљају позадину на основу које се одређују коориднате и правци кретања других, ближих објеката. И то су само неки од облика примене података Gaia – информатора који је свима потребан.

Олга Закутњаја,