Шпански фудбал «на нишану» Еврокомисије

22-12-2013 12:09:01 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Еврокомисија истражује незаконито финансирање највећих фудбалских клубова Шпаније од стране државе. Сумњу су изазвала 4 клуба, укључујући и познате као што су Реал и Барселона. Коментар нашег европског дописника Александра Шишлоа.

Еврокомисија је почела истрагу у вези са шпанским фудбалским клубовима. Према мишљењу чиновника, они су користили подршку државе, што се коси са захтевима ЕУ у области конкуренције. Европски регулатор осумњичио је Реал, Барселону, Атлетико и Осасуну да су они могли да добијају допунску вајду од примене према њима специјалне мреже пореских повластица. Нашли су се на нишану Еврокомисије и фудбалски клубови Валенсија, Елче и Еркулес у вези са кредитима, које су пружале власти провинцие Валенсија. Пред микрофоном је еврокомесар за питања конкуренције Хоаким Алмуниа.

- Одлучили смо да почнемо истрагу у вези са три досијеа, који обухватају шпанске фудбалске клубове. О томе су претходно саопштили медији.

Еврокомисија, између осталог, намерава да спроведе истрагу погодбе мадридског Реала у вези са парцелама ради стварања спортског градића. Према подацима месних медија, 1996. године је Реал добио од градске скупштине Мадрида земљиште, процењено у 421 хиљада евра. Међутим, када се после 15 година власти одлучиле да врате ту парцелу, вредност је порасла више него за 5 хиљада одсто на 22,7 милиона евра. Уместо те парцеле Реал је добио земљиште близу стадиона Сантјаго Бернабеу у вредности, која одговара новој цени. Брисел сумња да су при процени парцеле у рејну Лас-Таблас чиновници допустили непрецизност, коју еврочиновници третирају као државну помоћ фудбалском клубу. Руководство Реала, са своје стране, сматра све претензије еврочиновника неоснованим, те подвлачи да су управо месне власти вршиле процену порцела. Што се тиче Атлетико, у Еврокомисији су незадовољни јавном кампањом, коју је клуб организовао ради подршке изградње новог стадиона Сан Мамес. Према речима Алмуније, извршне власти ЕУ спроводе истрагу европских фудбалских клубова већ други пут.

- Као што знате, ми смо и раније истраживали пружање субјектима фудбалског света Европе помоћи од стране државе. У марту ове године је почета истрага у вези са 6 холанских клубова.

У влади Шпаније су се одрекли оптужаби за илегално субвенцирање фудбалских тимова, мада, према речима експерата, сумње за очинско старање фудбалских клубова од стране власти Шпаније нису баш неосноване. Укупни порески дуг представника два највећа клуба фудбалске лиге Шпаније премашује 670 милиона евра.

Александар Шишло,