Сњегурочка- вечно млада

22-12-2013 12:31:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ко је Сњегурочка? Тајанствена лепотица, која се појавила из снега, измишљени је лик из руских бајки. Према народној легенди, она је ћерка Пролећа и Мраза која тражи пријатељство са обичним смртницима, али њено срце је неспособно да спозна праву љубав. О тајанственој лепотици можете сазнати готове све у Галерији на Сољанки у Москви.

Московска изложба покушала је на једном место да окупи све Сњегурочке које постоје на овом белом свету, а у првом реду, наравно, руске. „Диван је то призор“- рекла је у интервју за „Глас Русије“ аутор изложбе уметница, Катја Бочавар:

- Наша изложба је о јаком женском моделу. О веома лепом, али и трагичном, у исто време, облику који потврђује живот, вечно се поново рађа, обнавља, мења и у принципу остаје вечно млад.

Срж ове изложбе је театарски перформанс, како каже Катја Бочавар, театар духова. Они говоре- представљају пет прича о Сњегурочкама : финској, шведској, јапанској, немачкој и руској. Све се то одвија у одговарајућим костимима. Узгред, не мање важан експонат је филмска хроника, стара готово 70 година, коју је за ову изложбу обезбедио Николај Јефремов, каже Катја Бочавар. Међу тим филмовима је и 4-минутни филм који показује дочек нове, 1945.године у ослобођеном Лењинграду.

Током Лењинградске блокаде, која је трајала три године, у Другом светском рат под хитлеровском војском је погинуло више од милион житеља, а међу њима много деце. Нова, 1945.година, била је прва у ослобођеном Лењинграду. За децу, која се још нису опоравила од такве трагедије, појава Сњегурочке, па и у похабаној хаљини, била је права срећа. Кадрови филмова показују и сведоче како деца на Сњегурочку гледају као на праву краљицу.

Савремни филмови о Сњегурочки су данас лепи, упечатљиви. Посебно цртаћи. „Ми показујемо процес реинкарнације снежне душе!“- шале се организатори изложбе. Тачке у овом процесу нема и неће је ни бити. Бајка се наставља...

Рита Болотска,