Обратна перспектива као констатација заједништва два огранка хришћанства

22-12-2013 11:37:01 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Историју православне и католичке цркве у последњих сто година представља изложба Обратна перспектива: предметни мир источног и западног хришћанства, отоврена у старом руском граду Суздаљу.

Литургијске свештеника, црквени предмети, потрети патријарха и папа, фотографије – више од 60 експоната који обухватају читав 20. век. Православни и католички раритети представљени у једниственом простору и не раздвојени хронолошки. Ми не супротстављамо цркве једну другој, већ желимо да подвучемо да обе оне постоје у оквиру јединствене хришћанске религије – говори координатор изложбе Алексеј Лобанов.

- То што је представљено на изложби јесте могућност да се прикаже лепота хришћанске религије преко лепоте њеног култа, преко лепоте обреда.

Па и назив изложбе Обратна перспектива такође је извесна констатација заједништва. Он упућује на онај ликовни систем који је у средином века кориштен и у Европи и у Русији. Обратна перспектива омогућава да се представи предмет или појава са разних страна, каже Алексеј Лобанов.

- Обратна перспектива је део научног система перспективе која је била добро позната руским средњовековним сликарима, широко је примењивана пре свега у култном сликарству.

Очигледно полазећи од тога направљен је и амблем изложбе: главни симбол хришћанства: крст представљен управо у обратној перспективи, тачније види се са свим својим краковима. Свака раван крста има своју симболику. Са једне стране то су традиционални орнаменти руских тканина које се користе за одоре представника православне цркве. Са друге стране чипка коај се примењује у одећи високог свештенства Ватикана. ако је уметник изразио идеју да су православна црква огранци и делови јединствене целине.

Међу раритетима изложбе су сакос и жезло Патријарха Московског и све Русије Тихона. Величанствена црквена одора, изведена у традиционалним староруским техникама, била је направљена 20-их година. То је совјетски период, сложен за оба огранка хришћанске религије: ратоборни атеизам, разарање цркава и манастира, репресије против свештеника... Координатор изложбе Никита Аникин говори о том времену:

- Почетком 20-их година прошлог века текла је кампања одузимања црквених вредности која се спроводила грубо и изазивала је неизбежан отпор. Патријарх Тихон је доспео под истрагу и око годину дана провео у затвору. Када је изашао из затвора, парохијани су му поклонили ово жезло које се чудом очувало.

Изложба Обратна перспектива постављена је у Спасо-Преображенском сабору из 16. века, направљеном по канонима староруске белокамене архитектуре. Он је чувен по својим фрескама: четири нивоа осликана јеванђеоским сижеима опасују зидове цркве. Спасо-Преображенски сабор Суздаља налази се на Списку Светског наслеђа УНЕСКА. А град Суздаљ је део такозваног Залтног прстена Русије, породице древних руских градова са јединственим историјским споменицима.

Татјана Завјалова,