Сноуден поново узнемирава светску јавност

23-12-2013 09:52:42 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Изгледа да Едвард Сноуден мора да се за дуго навикава на ловорике главног раскринкавача садашњости. Интересовање у вези са судбином бившег припадника АНБ је 19. децембра подстакао председник Русије Владимир Путин, кога су питали да ли се они лично познају, шта руски лидер мисли о делатности Сноудена.

Председник је рекао да Москва није покушала да сазна од њега детаље рада америчких специјалних ресора на руском правцу. Шеф државе је такође потврдио да се лично они не познају, али он сматра избор Сноудена племенитим, мада сложеним.

- Већ сам говорио и могу још једном да кажем скоро професионалним језиком: у оперативном плану не радимо с њим, никада нисмо ни радили. Не гњавимо га питањима, како се и шта радило на руском правцу у служби, где је радио. Он је остао на нашој територији из познатих разлога. Он сам мора да одреди свој будући живот. Не помажемо му у томе и не сметамо. Једноставно смо му пружили азил.

При томе је Владимир Путин пружио неочекивану, апсолутно некритичну оцену рада америчких специјалних ресора. Према његовом мишљењу, пратећи грађане по читавом свету, они су деловали у циљу борбе против тероризма. Између осталог, додао је председник, и ту морају да постоје правила игре, и то политичког и моралног карактера. Тешко је замислити европске лидере, које је пратила АНБ, као предводнике терористичких ћелија.

Међутим, окружни судија у Вашингтону је изрекао скоро сензационалну пресуду, у складу са којом електронско праћење грађана од стране АНБ је антиуставно. Није искључено да је то један од корака у комбинацији са више потеза ради повратка Сноудена у отаџбину. У вези са тиме вреди да се сетимо да су недавно представник АНБ Рик Лагет и његови колеге допустили могућност амнестије за бившег агента под условом његовог повратка. Између осталог, раније је то апсолутно одбио шеф агенције Кит Александер. Међутим, тешко је замислити да би подређени изнео толико актуелан став без усклађивања са претпостављеним. Питање је хоће ли америчке власти одржати реч?

Формални повод Вашингтона је јасан: тамо га желе да би бивши агент обуставио публикацију нових докумената. Управо то ће тобоже постати гаранција да ће избећи кривично прогањање. Међутим, реч је о томе да је Сноуден зарадио неколико доживотних рокова у затвору. Хоће ли му то једноставно опростити?

Експерт Института САД и Канаде Владимир Васиљев сматра да бегунца може да чека најстрожа казна.

- Сноуден је задао колосални ударац националним интересима САД. Како су изјавили руководиоци сенатског комитета за обавештајну службу, никакво помиловање није могуће. То је став парламента. Сноуден не може да буде не само помилован, већ и амнестиран. САД после Викиликса се боје самог преседана. У последем броју Тајм Сноуден је био поменут као један од најпознатијих људи. САД се боје тога.

Постоји и још једна важна нијанса. О каквој амнестији се може говорити без пресуде? Директор Института стратешког планирања и прогнозирања Александар Гусев је истакао да је ситуација са Сноуденом веома замршена и сложена.

- Последње информације да САД желе да му предложе да се врати подсећа на банално измамљивање ради судске расправе. Међутим, ни он сам, ни његови другови и сарадници, на које се ослања у својој делатности, неће се нагодити с САД-ама и АНБ. Он жели да изабере земљу, која му одговара, Русију или неку другу, а не и САД.

Илија Харламов,