Време високе музике за све

24-12-2013 12:28:42 | | Глас Русије, фото: © Фото Павла Максакова, www.dmitrikogan.r |


Добротворним концертом у Москви 21. децембра виолиниста Дмитриј Коган, наставља се велики пројекат овог познатог руског музичара – пројекат под називом Време високе музике. У оквиру програма виолиниста се у јулу упутио на концертну турнеју у 83 региона Русије. А децембарски концерт у престоници некакав је међурезултат пројекта који ће бити настављен и 2014. године.

Акција "Време високе музике" јединствена је могућност за људе који живе далеко од великим културних центара да чују уживо музичара светског гласа. Узгред, једног од малобројних данашњих виртуоза који изводи свих 24 каприса Паганинија. Виолинисту у чијем репертоару је скоро сва светска класика. Дмитриј Коган је убеђен: класична музика треба да буде доступна свима. На то је усмерена акција Време високе музике.

- Пројекат се шири и уверен сам да ће 2014. године, осим мене, у њему учествовати и други музичари на добротворним концертим у регионима. Тако да је пројекат отворен и мислим да ће се само ширити.

Судећи по ентузијазму са којим дочекују концерте пројекта "Време високе музике", у свим тачкама маршуте – од Далеког Истока до Астрахана на Волги, и слушалаца ће бити више. Већ сада на концертима Дмитрија Когана појављују се људи за које класична музика представља нешто ново. Виолиниста каже:

- Понекад ме дочекују као на утакмици, вичу толико да је тешко концентрисати се! Понекад дочекују суздржаније, али осећа се унутрашњи одазив публике, велико разумевање изведених дела.

Концертни део пројекта праћен је и издавањем ЦД и ДВД дискова. Програми су свуда шарени, у њима сваки слушалац може да нађе нешто себи блиско. Према речима Дмитрија Когана, то је као укусна чорба у којој се свега по мало: од музике барока до танга. Ексклузивни продукт је већ издат у тиражу од преко 25 хиљада примерака. ЦД и ДВД намењени су за поклоне музичким школским установама свих региона земље. Делимично ови снимци допуњавају мастер-клас чувеног маестра, сматра студенткиња из града Оренбурга Татјана Фокина.

- Врло је занимљиво чути, то врло помаже у обуци, зато што чујеш одличан звук и тежиш томе.

У великој сали Московске конзерваторије Дмитриј Коган ће представити младе наде из оних градова Русије које је посетио са својим концертима. Сваком од њих лично ће уручити новогодишњи поклон – виолину чувеног европског мајстора. А од средстава добротворног московског концерта ће бити купљена нова партија инструмената за младе извођаче. Дмитриј Коган је убеђен да треба подржавати младе таленте, али не говорити о томе на сва звона.

Пројекат Време високе музике претпоставља поред свега осталог формирање архива квалитетних снимака класичке музике у извођењу водећих руских музичара. Овај архив ће бити доступан на специјалном итнернет-ресурсу.

Јелена Андрусенко,