Резултати спољне политике Русије за 2013. годину

25-12-2013 11:05:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Минула година је била успешна за спољну политику Русије. Ово је изјавио председник комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков. Резимирајући резултате 2013. године он је истакао успехе руске дипломатије у решавању сиријског конфликта, слабљење улоге САД и ЕУ у решавању међународних проблема, као и значајни раст утицаја РФ на Блиском Истоку.

Утицај Русије на Блиском Истоку из дана у дан расте, изјавио је на састанку са новинарима председник комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков. Арапски свет види у Москви перспективног и важног партнера. САД које су током 20 година покушавале да стабилизују ситуацију на Блиском Истоку, нису изашле на крај са својим задатком.

- Двадесет година касније ево какве видимо резултате: арапско-израелски преговори као никада далеко су од свог мирног завршетка. Рат у Авганистану се наставља, Ирак балансира на ивици новог религиозног рата. Ево резултата тога што су САД играле улогу прве виолине на Блиском Истоку.

Због озбиљних спољнополитичких грешака САД су престале да заузимају водећу позицију у решавању међународних проблема. У томе је своју улогу одиграо и економски фактор, сматра Алексеј Пушков.

- Дешава се значајно слабљење улоге САД у свету, модел једнополарног света је крахирао још док је на власти био Буш. Политика доминације, када државни дуг премашује унутрашњи бруто производ неуспео је.

Ослабила је у својству спољнополитичког фактора и ЕУ, која до данас не може да дође себи после финансијске кризе. Због противречности унутар Старог Света сазревају парадоксална расположења. Националистичке партије добијају све више места у локалним парламентима, резимира председник комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков.

- Унутар ЕУ снажан је покрет евроскептицизма. То не значи да се она распада. Једнсотавно се сада врши преосмишљавање модела ЕУ.

Из ове дуготрајне финансијске кризе земље ЕУ планирале су да се извуку на рачун Украјине, претворивши је у економску колонију уједињене Европе. Ради тога да би убедили становнике земље да одаберу европски пут развоја, на трг Независности су долазили политичари из земаља Старог Света, изјављује Алексеј Пушков.

- Ако се пореде способности притиска политичара ЕУ и Русије, оне нису ни приближне. Мајдан је био препун министара иностраних послова ЕУ. РФ овде и у политичком и у моралном смислу има бољи став.

Према мишљењу председника комитета Државне думе за међународне послове, Русија има чиме да се похвали пред западним земљама. За разлику од Брисела и Вашингтона, који су отворено притискали Кијев, Москва је одабрала пут веште дипломатије.

Ксенија Мељникова,