Европа је 2013. наставила да слаби

26-12-2013 10:42:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Евро је требало да донесе раст, процват и освежање јединства Европи. Уместо тога донео је стагнацију, нестабилност и раскол – такаву неутешну оцену ЕУ дало је утицајно америчко издање Project Syndicate.

Одређени напори 28 земаља чланица ЕУ нису извели европску економију на пут стабилног и неопозивог опоравка. Данас, три године пошто је међународна финансијска криза завладала Европом, величина унутрашњег бруто производа по главни становника у проблематичним земљама уступа показатељима за 2008. годину, општи ниво незапослености премашује 20%, а омладинска је премашила 50%.

Добитник Нобелове награде за економију Џозеф Штиглиц из Project Syndicate види у непоколебљивој привржености Немачке и земаља Северне Европе принципима буџетске консолидације њихову истовремену нежељу да пруже реалну помоћ својим партнерима из ЕУ и зоне евра. Другим речима, реч је о очувању унутрашњег раскола у формално јединственој ЕУ – раскола како економског, тако и политичког. Почетак сличног проблема потврдио је у разговору за Глас Русије председник руске компаније за економски консалтинг Неокон Михаил Хазин.

- У ЕУ су земље са потпуно различитим типовима економије. Требало је, а треба и сада, као у СССР, разрадити програм извођења стандарда на неки заједнички ниво и учинити типове економија више или мање сличним. Или би требало стално имати неки ресурс којим би се дата разлика компензовала. ЕУ је једноставно претпоставила да ће све време бити економски успун. Али то се не дешава.

Флексибилна политика финансијског стимулисања и строга буџетска дисциплина у великој мери противрече једна другој. А то значи да ће ЕУ морати да направи свој принципијелни избор. Ни једна земља још није могла да обнови благостање посредством политике строге штедње, указује Project Syndicate и наставља: Немачка и неке друге земље Северне Европе, показујући непријатно одсуство европске солидарности, објавиле су да не треба тражити да оне плаћају рачуне њихових расипних јужних суседа. И то није исправно из неколико разлога. У условима погрешне политике коју спроводи Европа, једна реструктуризација дуга следи за другом. Ако Немачка и друге земље Северне Европе наставе да инсистирају на праћењу текуће политике, оне ће заједно са својим јужним суседима на крају крајева платити високу цену – закључује Џозеф Штиглиц. Он сматра да је врло вероватно да ће ЕУ ипак на крај морати да одустане од јединствене валуте ради спаса европског пројекта.

Све то објективно слаби позиције ЕУ не само у финансијској, већ и у другим областима – између осталог у сфери политике и безбедности. Експерт Научног центра за међународна истраживања у Паризу Терез Делпеш још пре десет година упозоравала је на могуће проблеме са унутрањшом опозицијом, тачније земљама као што је Аустрија, Ирска, Шведска и Финска. По њеној оцени, дата опозиција полази од тога да свака заједничка политика у области безбедности и одбране треба да буде ограничена операцијама подршке мира ван граница територије ЕУ. То са своје стране прети даљом кризом јединства Европе и смањењем њене улоге у светским пословима.

Петар Искендеров,