Контуре Женеве-2 постају јасније

26-12-2013 10:47:43 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


До међународне конференције о регулисању сиријског питања Женева-2 остало је мање од месец дана. Али састав учесника за сада није одређен. Опозиција не може да реши да ли да шаље своје представнике у Швајцарску и ако да, кога тачно. А поводом учешћа Ирана не могу да се договре Русија и САД.

Датум и место одржавања међународне конференције о Сирији су усаглашени. Састанак треба да опочне 22. јануара у швајцарском граду Монтре, 60 километара од Женеве. У име званичног Дамаска ту ће доћи делегација на челу са министром иностраних послова Валидом Муалемом. Не зна се ко ће заступати сиријску опозицију. Шта више, до сада није решено да ли ће опозиција учестововати на конференцији. Ставили су јој до знања да истицање неких прелиминарних услова, између осталог поводом председничког мандата Башара Асада, није прихватљиво. Истовремено њено присуство за столом преговора врло је пожељно, истиче директор Института за стратешка планирања и прогнозирање Александар Гусев.

- Сиријска опозиција током последњих пола године час пристаје, час одбија да дође и сад њено учешће на конференцији Женева-2 налази се под знаком питања. Потребна је политичка воља таквих земаља као што су САД, Француска, како би представници сиријске опозиције присуствовали конференцији. Зато што, без њиховог учешћа политички процес у Сирији не може да се регулише.

Учешће Ирана на конференцији о Сирији Русија сматра врло неопходним. Ипак за сада је присуство Техерана под знаком питања, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Иранци су нам рекли да ако они добију позив да учествују у Женевској конфренцији, као и сви остали, без прелиминарних услова, они ће тај позив примити. Сигнали о томе да Иран може да изврши позитивни утицај на процес регулисања стижу до нас. У приватним разговорима скоро сви о томе говоре. Неки су чак јавно почели да се изражавају у корист тога да не лишавају конференцију тако важног учесника као Иран. О томе је између осталог говорио генерални секретар УН Бан Ки Мун. Они који негодују против иранског учешћа чине то не из интереса посла, већ из идеолошких разлога.

Највише се супротстављају иранском учешћу на Женеви-2 САД, као и Катар, Саудијска Арабија и Израел. Свако има своје разлоге да огради регулисање сиријске кризе од иранског мешања или бар озбиљно да огранички Техерану поље делатности, истиче генерални директор Центра за стратешке оцене и прогнозе Сергеј Грињајев.

- Руски став диктиран је тиме што је Иран де факто учесник догађаја у Сирији. Није тајна да су поједини наоружани одреди исламске републике Иран учествовали непосредно у бојевим дејствима. То је сасвим објашњиво. Ради се о томе што је иранско руководство разматрало конфликт у Сирији као наговештај могуће ескалације ситуације у погледу самог Ирана. Шта више, последњих година Иран се претворио у прави регионални фактор, који поседује не само снажне оружане снаге, већ и прилично јаку политичку власт, која може да поставља и решава не само регионална, већ и поједина глобална питања. Управо зато пуноправно учешће Ирана у конференцији Женева-2 сасвим је оправдано. Али иста ситуација противречи ставу САД. САД не би хтеле проширење броја учесника конференције на рачун регионалних представника, тим пре тако утицајног фактора као што је Иран.

На данашњи дан усаглашено је учешће на Женеви-2 делегација из 26 земаља. Њима предстоји на основу Женевског комуникеа од 30. јуна 2012. године да означе крај међунационалном конфликту у Сирији и хитно да обуставе крвопролиће. Циљ је тешко остварив зато што у земљи оперишу многобројне радикалне групације којима мировни процес није од користи.

Наталија Коваљенко,