„Страшна“ сила браће Запашни

26-12-2013 11:00:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Уочи новогодишњих празника артисти чувене руске циркуске династије браће Запашни, по традицији, позвали су публику на премијеру масовног шоу-програма који носи назив Страшна сила. Запашни се нису ограничили једном представом: за московљане они су припремили и бајку Измишљотина, а за становнике Санкт-Петербурга представу Златни орах.

У последње време популарни артисти имају много брига. У новембру, победивши на конкурсу, Едгар Запашни је преузео место генералног директора Великог московског циркуса. Његов брат Асколд је постао уметнички руководилац колектива. Ипак од омиљеног чеда, породичног новогодишњег програма, артисти нису одустали. То су увек ауторске приче са мноштвом невероватних трикова, необичних специјалних ефеката, оригиналном музиком и осталим изненађењима. Назив актуалне представе звучи интригантно – Страшна сила. Браћа уверавају да ће она бити узбудљива, дирљива, забавна и истовремено страшна. У интервјуу за Глас Русије Едгар Запашни је рекао:

- На нашој сцени ће летети спортски авион, по арени ће се возити мотоциклисти из доба Првог светског рата... Ту ће бити помешано неколико епоха одједном: и Маје, и доживљаји Индијана Џонса и звездани ратови... Брат је направио такву синтезу, кретање кроз време, самим тим је покушао да збуни публику, како би се публика изгубила у којој реалности се налази у датом тренутку...

Према Едгаровим речима, његов брат Асколд, традиционално аутор сценарија и редитељ заједничких поставки, оријентисао се на култне филмове и древна предања. Али је направио сопствену причу, вешто уплевши у њу, по законима циркуске уметности, слонове, камиле, разне грабљивце, као и атлете, гимнастичаре, мотоциклисте... И чак авион! Добро је што Мала спортска арена Лужњики дозвољава да се све то скупи заједно. Укупно, у представи учествује око двеста људи. Главне улоге изводе водећи уметници Циркуса браће Запашни. Али и сами Запашни, разуме се, учествују у представи, а њихов излазак са тигровима и лавовима, као и обично, биће један од најузбудљивијих призора.

А арену Великог московског циркуса којом сада руководе Едгар и Асколд, браћа су дала чувеном колеги Николају Павленку – једног од најбољих светских дресера дивљих животиња. Његов тим је направио бајку Измишљотина по мотивима руских народних прича и уз учешће таквих ликова као што је Иван-царевић, Баба-јага, Кошћеј Бесмртни, Деда Мраз и Снегуљица. Заједно са њима у арену излазе праве а не бајковите дивље животиње, побећао је Едгар Запашни.

- Биће 14 суматранских тигрова, велики број коња, понија... Врло лепе сцене ваздушних битака, пиротехнички ефекти... Пројекат Измишљотина је по мени једна од најупечатљивијих бајки у Москви. У њој учествује око сто људи. А костима је сашивено више од триста.

Публика Санкт-Петербурга у представи Златни орех чека поред осталог и невероватне светлосне ефекте. Специјално ради тога Запашни су склопили са водећом светслосном и звучном компанијом Русије Еврошоу уговор. Програм је поставила прима Великог московског циркуса Дарја Костјук – настављач чувене циркуске династије, дресер, извођач мађионичарских и ваздушних трикова, аутор и редитељ грандиозних циркуских програма. Представа је већ освојила високо признање публике. У Москви Златни орах је приказан на мањежу. У Петербургу шоу ће протећи у огромном простору Ледене хале, тако да је ускуство браће Запашни у освајању стадиона било корисно.

Карина Ивашко,