Спорт епохе Романових и савремена уметност на Олимпијади у Сочију

26-12-2013 11:02:17 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Сви заинтересовани могу да виде бицикл последњег руског цара Николаја Другог и хаљину за јахање Јекатерине Велике на јединственој изложби Спорт и царска породица, отвореној 21. децембра у Уметничком музеју Сочија уочи зимских Олимпијских игара.

Више од 200 раритетних експоната, укључујући фотографије царске породице у шетњи после ручка, стигло је у олимпијску престоницу из музеја Петергоф. Спортски дух ће моћи да се осети на изложби Спорт-уметност-Сочи, која се одвија у истом музеју и коју су организатори већ стигли да назову правом химном Олимпијаде.

Тема Романови и спорт никада раније није била разматрана као посебан повод за изложбу. Мада материјала за разматрање и проучавање има више него довољно. Јер управо захваљујући Романовим у земљи су почели да се развијају такви видови спорта као што су тенис, мачевање, веслање, бициклизам. Почев од 18. века сви чланови царске династије су се занимали за спорт и поклањали много пажње својој физичкој форми, говори генерални директор музеја Петерхоф Јелена Каљницка:

- Прво су то биле игре на отвореном. При том, за време Петра Првог је била уведена обавезна физичка припрема у свим војним школским установама. У 19. веку у Европи је већ почео да се развија бициклизам, почели су да се праве тениски терени. Нешто је дошло из Енглеске, нешто из Француске. Па и сама реч спорт потиче од старофранцуског „de sport”. Сви велики кнежеви су се бринули за своје здравље. Жене су се такође занимале за тенис, велање, крикет. И лов у 18. веку је био спорт. Врло много руских царица се бавило ловом, нарочито Ана Ивановна.

Даљи развој физичке културе у Русији може да се прати на суседној изложби Спорт-уметност-Сочи, на којој је сакупљено преко 200 радова аутора из читаве земље. Наравно, главна тема изложбе су зимски видови спорта. Поклоници легендарног светског хокејаша Валерија Харламова ће вероватно хтети да виде портрет звезде Суперсерије 1972. године. Поштоваоци сликарства могу да уживају у клизачима представљеним помоћу врућег воска на тканини. Ова изложба је једна од највећих у свету по броју представљених жанрова и видова, каже један од кустоса изложбе Светлана Фајзулина.

- Изложба је врло разноврсна. Сакупљен је велики, као никада до сада, тематски блок скулптуре. Ликовна уметност буквално пева химну Олимпијади. Јер овде су представљени не само различити жанрови и материјали, већ и мноштво видова уметности: графика, сликарство, скулпутра, народна уметност и слично.

Свако ко пожели може да посети изложбу – улаз у све градске музеје за време Олимпијаде ће бити потпуно бесплатан. Такав поклон су организатори Игара приредили својим гостима.

Александра Дибижева,