Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Рођење Спаситеља

Рођење Спаситеља

26-12-2013 06:13:13 | | Глас Русије, фото: © flickr.com/missteee/cc-by-nc-sa 3.0/ v |


Један од 12 главних црквених празника године је Рођење Христово – 25. децембра обележавају га хришћанске заједнице које живе по грегоријанском и новојулијанском календару. Заједно са католицима и протестантима Зимски Ускрс, како још називају ову свечаност, прославља и већина православних цркава света.

Јасле са новорођеним Исусом, вертепи са фигурама Марије и Јосифа, пастира и волхова, уграђене јеле и најважније упаљена Витлајемска звезда... У руским католичким црквама и католичким општинама све је спремно за празник. Њега најављује Бадњи дан – дан поста и припреме за свечаност. Он се завршава изласком прве звезде која симболише рођење Спаситеља. Тада почиње и прва свечана миса у катедрали Непорочног Зачећа Пресвете Деве Марије – највећој католичкој цркви у Русији.

Тачни датум рођења Божјег изасланика не наводи ни једно од четири Јеванђеља. У њима се указује само приближно време године – у јудејски месец кислев који одговара новембру или децембру европског календара. За прве хришћане дан рођења Спаситеља није био важан – главни празник је био Урскс – дан Његовог Ускрснућа. Управо од Ускрса је започињало одбројавање годишњег циклуса. Одлука да се обележава Божић управо 25. децембра донета је тек у петом веку. 1582. године римски папа Гргур 13. увео је нови календар названи Грегоријански. Тада је датум прославе Божића раздвојен.

Између осталог крајем децембра Божић обележавају не само следбеници западног хришћанства – католици и протестанти, већ и већи део православних цркава света. Само четири од 15: Руска, Јерусалимска, Грузијска и Србска Црква свето се придржавају старог црквеног месецослова и прослављају овај празник 7. јануара. Ипак по узајамом договору представника ових цркава у земљама где Божић званично пада 25. децембра, празник се обележава два пута. Пример је представништво РПЦ код патријарха Бугарског, које се налази у цркви светог Николе Чудотворца у Софији, каже јеромонах Подворја Зотик Гаевски:

- У нашој руској цркви у подворју Патријарха Московског и све Русије Кирила ми обележавамо такве празнике као Божић или Богојављење према новом и старом календару. Пошто се налазимо на канонској територији Бугарске православне цркве, а она званично обележава Божић 25. децембра. Наша црква је мешовит, мултинационални храм, посећују је не само Руси, већ и Бугари који поштују и воле Русе. На Божић ми обавезно украшавамо јелке, певамо божићне песме на украјинском, руском и бугарском. Поклањамо једни другима поклоне, пошто живимо овде као једна велика породица.

Западноевропски Божић обележавају и неки православни верници, који привремено или стално живе у исконски католичким земљама. О томе је за Глас Русије говорио настојник парохије Московске партијаршије у име Свих светих у француском Стразбуру угуман Филип Рјабих:

- Постоје парохијани из мешовитих породица. И када други део породице – католички или протестантски – прославља Божић по новом календару, наши парохијани како би испољили солидарност и сачували мир у кући, придружују се њима. Истина, труде се да чувају божићни пост. Други верници који нису везани сличним обавезама по правилу чекају 7. јануар и прослављају празник са својом Руском православном црквом.

Управо Стразбур већ неколико векова називају престоницом европског Божића. Ове године, као и прошле, божићни празници ће тамо трајати до 7. јануара и завршиће се концертом Православни Божић.

Милена Фаустова,