МСП Русије сумира резултате 2013. године

26-12-2013 03:01:38 | | Глас Русије, фото: Елена Супонина/"Голос России"/ vostok.rs |


Последњих дана одлазеће 2013. године заменик министра спољних послова РФ Сергеј Рјабков одговорио је на питања Гласа Русије и сумирао почитичке и дипломатске резултате.

Један од главних догађаја године био је почетак процеса уништавања хемијског оружја. Какву улогу су у томе имале међународне организације, као и руски стручњаци и дипломате?

- Питање се налазе у изузетно осетљивој и одговорној фази. Пошто је у Женеви, 14. децембра постигнут руско-амерички споразум, донет је читав низ решења на релацији УН – Организација за забрану хемијског оружја.

Како се одвија сарадња са САД, укључујући Авганистан?

- Авганистан је данас, прецизније речено, отворено питање. Наредне године ћемо се суочити, у потпуности, са проблемима, везаним за перспективу одржавања америчког присуства у Авганистану, са правном основом њиховог боравка у овој републици.

У РФ постоји низ обавеза у оквиру билатералних споразума са САД о ваздушном транзиту. Али пре свега се мења конфигурација међународног војног присуства у Авганистану, укључујући америчко. Поставља се питање, шта ће бити са тим споразумом. Ми ћемо се њиме активније бавити. Успут, наредне године Русија преузима председавање у Групи осам. Потрудићемо се да искористимо ту чињеницу, како бисмо скренули пажњу на трговину дрогом. Значи, Авганистан, је један од главних задатака у 2014. години.


Шта се може рећи о руско-америчкој сарадњи у области стратешког наоружања. Уосталом, данас само Русија и САД имају неупоредиву са другим државама, нуклеарну силу и ракетно-нуклеарне технологије.

- Ако говоримо о сарадњи по питањима споразума СТАРТ у оквиру важећег уговора, не видм посебних проблема. Врло је добро и важно, што уговор функциониште у свакондевном режиму. То је уређен инструмент. Наравно, понекад се суочавамо са извесним потешкоћама, на пример, појављују се разне интерпретације одређених догађаја. Али за њихово решавање постоји специјални органи. Билатерана консултативна комисија. У новој години, у првом кварталу, биће одржан њен редовни састанак. Односно наш рад доприноси ширењу уверења да је овде све предвидљиво.

Што се тиче даљег кретања, појављује се питања. Она су повезана са тим, што ми не можемо да разматрамо перспективе смањења нуклеарног арсенала, док нису решени проблеми, који директно утичу на нашу безбедност: америчко размештање система ПРО, перспектива ширења трке у наоружању у космос и читав низ других питања.

Да ли је проблем стратешког офанзивног наоружања повезан са проблемом распоређивања америчког система противраракетног штита у Европи? Тим пре што постизање споразума о иранском нуклеарном прогаму чини све спорнијим аргументе, који се износе у прилог стварања противракетног штита САД и НАТО у Европи.

- У потпуности се слажем са Вама. То је заиста важан проблем. Прво смо сумњали, да наше колеге користе ирански нуклеарни програм као параван за решење задатака, који неаму везе са иранским питањем. Сада нам кажу, претња још није уклоњена, све што је постигнуто у Женеви у новембру, привремено је, реверзиблино, може бити промењено.

Ако на тај начин прилазимо питањима, која су у вези са међународном безбедношћу, онда је уопште било каква контрола наоружања и смањења оружја немогућа. Чини ми се, да је то погрешно логика. А европски сегмент америчког система ПРО усмерен је на смањење могућности руских националних снага нуклеарног одвраћања. Ово у великој мери, отежава практичан рад на даљем смањењу стратешког офанзивног наоружања.

Да ли је распоређивање система Искандер у Калињинграду – својеврсни одговор на планове противракетног штита?

- На ту тему све су рекли наши војни руководиоци. Подсетићу и на изјаву председника Руске Федерација, коју је дао у новембру 2011. године, у којој је јасно речено да ћемо предузети серију мера, неопходних у балансирању ситуације, ако програм ПРО буде настављен. Заправо, нисмо урадили ништа, што би се могло назвати изненађењем. Сензационалност те теме, коју су севрвирали западноевропски и посебно источноевропски медији је измишљена.

У мирном освајању космоса Русија је успоставила сарадњу са САД, а шта се чини да се спречи милитаризација космоса?

- У космичкој тематици и по питањима безбедности космичке делатности са Американцима имамо конструктиван дијалог, као и по питањима мера транспарентности и поверења у космосу, борбе са космичким отпадом, који представља претњј за делатност орбиталних група. Што се тиче недопустивог преноса трке у наоружању у космос, то постаје све компликованије. Нажалост, ми за сада немамо подршку нашег предлога да склопимо уговор који искључује могућност дестабилизације ситуације. Ми идемо путем усвајања билатералних докумената са низом земаља, у којима региструјемо утврђујемо заједничке обавезе о томе да нећемо први распоредити оружје у космосу.

Армен Органесјан,


КАТЕГОРИЈЕ