Европа у наредној години: Потреси са окретом удесно

27-12-2013 07:24:01 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Европске престонице су забринуте: актуелни политичари називају растући ниво евроскептицизма и популарност ултрадесних погледа најопаснијом тенденцијом за будућност ЕУ. Таква расположења могу да доведу до стварања најантиевропскијег парламента у историји ЕУ – у то је уверен између осталог премијер Италије Енрико Лета. А утицај Европског парламента на живот јединствене Европе није тако мали, како се то обично представља. Овај на први поглед декоративни орган нема право да износи на разматрање сопствене нацрте закона. Зато европски посланици утврђују буџет ЕУ и чак имају право да одбаце нацрте закона Европске комисије.

Уочи предстојећих изобра експерти изражавају следеће бојазни: ниски одзив бирача и могући успех евроскептика са радикалима. Што се тиче одазива, како буде. А расположења која су обузела последњих година европљане наводе на размишљања. Лидер француског Националног фронта Марин Ле Пен састала се у Хагу са шефом холандске Партије слободе Гертом Вилдерсом. Оба политичара желе да до избора за Европски парламент формирају савез евроскептика. Њему може да се придружи белгијска партија Фламенски интерес и аустријска Партија слободе. Само мађарску Јобик скептици не примају у свој савез: она се Вилдерсу и Ле Пен чини екстремистичком. Неће ући у ултрадесничарско удружење ни Партија независности Уједињеног Краљевства.

Раније је Брисел гледао на активности националиста и радикала као на дечије игре. Ипак у новој ситауцији европски чиновници ће морати да прихватају десничаре за озбиљно, истиче експерт Института за међународна истраживања МГИМО МСП Русије Леонид Гусев.

- Главна националистичка партија је Национални фронт у Француској, која већ сада по свим анкетирањима избија на једно од првих места у рејтинг гласању на изборима за Европски парламент. Тим пре што је Марин Ле Пен која је недавно стала на чело партије, заиста успела да унесе нову струју у ову организацију: последњих година партија је постигла унутар Француске врло велике успехе. Тако да се ситауција са таквим распоредом у новом Европском парламенту може појавити.

Према мишљењу других, размере протестних и националистичких расположења у земљама ЕУ веома су прецењене. Међу њима је и доцент катедре за европске интеграције МГИМО Александар Тевдој-Бурмули.

- Европа се сада налази у кризном стању. И економска криза, и проблеми миграције, и нека кризна стања ЕУ подстичу на протестно гласање у разним европским земљама. Због тога видимо и узлет популарности десних радикала и антиинтеграционих партија – на пример, у Великој Британији. Ипак, по мени, не треба преценити размер овог таласа и његове даље перспективе. Пракса показује да све ово протестно гласање има довољно уске оквире, на изнад одређеног прага.

Неки аналитичари су убеђени да десно присуство у Европском парламенту треба да измени стратешки курс у страну пооштравања. Опаске низа утицајних политичара да ће евроспектици учинити нови Европски парламент најантиевропскијим у историји ЕУ тешко да су основане. Здрав скептицизам помоћи ће да се одвоји зрно од кукоља, а померење политике Европског парламента удесно – у страну здравог конзервативизма – само ће ојачати ЕУ.

Игор Силецки,