Потомци Дракуле – супервојници САД?

27-12-2013 07:43:03 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У војној ваздухопловној бази у Девеселу на југу Румуније започета је изградња америчке базе за размештање ракета-пресретача. То је део европске базе противракетне одбране коју праве САД и НАТО.

Аналитичари сматрају да то није само важан корак у јачању војног присуства САД у Црноморском региону, на Блиском Истоку, Кавказу и региону Пацифичког прстена. Додајмо овде и такве стратешки важне заједничке пројекте као што је терминал течног гаса у Констанци и нафтовод Констанца-Трст и постаје сасвим јасно да је Букурешт верни савезник Вашингтона на Балкану (сумњиво-независно Косово се не рачуна). Ипак недавно САД су учиниле корак који са гледишта здравог разума није логичан. Не тако давно у многим градовима одржани су митинзи у знак подршке сепаратистички расположених Мађара, који живе у Трансилванији, региону на северозападу Румуније.

Мишљење експерта за Румунију Александра Судњишњикова:

- По мени, необична забринутост обичних америчких грађана поводом независности Трансилваније у овој фази изгледа као подсмевање Југоисточној Европи у целини. Да, у историјској ретроспективи проблем постоји. Став Вашингтона доводи у незгодан положај председника Румуније Трајана Бесескуа, јер његов главни адут у политичкој полемици је управо Велика Румунија. Он је често спекулисао на историју тему, називајући, на пример, Молдавију другом румунском државом. Истовремено, он је тражио да становници Молдавије и Черновицке и Одеске области Украјине добију румунске пасоше. И сада, у сопственој земљи мора да се брани.

Уз то, додао је експерт, Мађари такође нису одушевљени: званична Будимпешта у датој фази сматра идеју придруживања Трансилваније Мађарској неблаговременом. А зашто да САД подвргну таквим искушењима своје савезнике? Можда само ако рачунају на помоћ натприродних сила, историјски „насељених“ управо Трансилванији?

Граница земље у којој се, по мишљењу САД, не поштују превише људска права... Поноћ... Граничари иду у патролу...

Тихо жубори вода у реци...

У Шуми

Одједном издалека се проноси стравично отегнуто вучје завијање.

И као по сигналу, са туђе стране почиње да се диже магла... Она се бешумно надвија над реком... Командир подиже руку и борци замиру, напето гледајући у надолазећу сиву маглу, непримећујући да се иза њих материјализују људске силуете...

Неколико секунди и борба престаје, а да није ни почела, а до изласка сунца на читавој територији бивше не баш демократске државе америчка демократија односи коначну и неопозиву победу...

Бесмислица, рећи ћете ви?

У фолклору скоро свих народа постоје веровања о бесмртним човеколиким бићима, неустрашивим, јаким, неуморним. Између осталог и у Русији. Тако је 2009. године лист Један за другог (Курска област), објавио интервју са археологом Наталијом Зубковом. Она говори о необичној древној гробници мушкарца ратника. Судећи по костима, он је живео више од сто година, што је чудно ако се узме у обзир да је просечни животни век човека у то време износио 30-40 година. У устима су сачувани огромни очњаци, при томе за остале зубе чак нема удубљења.

Сличне чудне гробнице се с времена на време срећу у разним крајевима земљине кугле. Али управо је Трансилванија захваљујући лакој руци писца Брема Стокера од краја 19. проглашена за постојбину вампира, а граф Дракула и његов непомирљиви противник Ван хелсинг никако не могу да се упокоје: сваки час их подижу из гроба писци и режисери. Посебно је у томе напредовао Холивуд – почев од средине 90-их вампирске приче се штанцују редовно, при томе на филмове се издвајају буџети од неколико десетина милиона долара.

Многи вампирски филмови или тешко да су себе исплатили или су били отворени промашаји. Али стално их снимају, снимају... Као да је неко псотавио за циљ да коригује јавно мњење у корист крвопија, да улије помисао да са њима може мирно да се коегзистира, дружи, чак да се они користе у своје сврхе. Јер кинематографија је и даље страшна сила.

Требало је оправдати бомбардовање Југославије и у мегапопуларној серији Хитна помоћ појавио се нови лик – шармантни напаћени доктор Хрват који је у том конфликту изгубио породицу. Требало је у неколико филмова у улози америчких председника снимити тамнопуте глумце и за кога је гласало пола Америке? За Брака Обаму. Холивуд је хранио публику бајкама о роботима убицама и већ се ради на борбеним дроновима који могу да делују аутономно... А сада и вампиризација и Трансилванија. Слижићете се, оваква тенденција не може да не наводи на опрез.

Вера Жердева,