Република Србска и Србија: заједно смо јачи

28-12-2013 09:30:39 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Да Србија и Република Србска настављају са још јачом и чвршћом сарадњом у наредном периоду потврђује и Седница већа за сарадњу две земље. Односи и сарадња се интезивирају, а пред две Републике стоји још зацртаних циљева и задатака.

Унапређење односа у региону једини је начин да се омогући економски напредак и бољи животни стандард грађана Републике Српске и Србије. Потребно је интевизирати пројекат "Средња Дрина" и оних везаних за "Јужни ток" истакао је председник Николић.

- Веома је значајно интезивирање сарадње Србије и Републике Српске и постигнут је висок степен реализације до сада постигнутих договора. Боља будућност и напредак Србије и Републике Српске се између осталог базира на чврстој регионалној сарадњи, а посебно у области енергетике, привреде правосуђа, саобраћаја, регионалне и прекограничне сарадње и културе. Констатовали смо да је унапређење односа у региону једини начин да се омогући економски напредак и да се унапреди животни стандард Србије и Републике Српске. У последњих годину дана учинили смо много да специјални односи Србије и Републике Српске буду интензивнији. Настојали смо да отворене могућнусти овим споразумом претворимо у компаративну предност и учинимо и Србију и Републику Српску пожељнијим за инвестиције. Заједно радимо на томе да створимо предуслове за заједнички наступ према трећим тржиштима и заједничку производњу. У том смислу смо разговарали о потреби израде студије о комплементарности привреде Републике Српске и Србије и анализе проблема у вези са царинским баријерама према Републици Србској. Сагласили смо се да треба интензивирати сарадњу на релаизацији пројекта "Средња Дрина" и пројеката везаних за "Јужни ток".

Настављамо даље заједнички све чвршће и сва јаче. Нас на то није обавезао Дејтонски споразум. Нама је то само легално омогућио Дејтонски споразум, а иначе ја у будућности видим да ћемо имати много тога што ћемо заједнички да реализујемо и видим апсолутно заједничку будућност Србије и Републике српске.


Председник Републике српске Милорад Додик је истакао потпуно разумевање ставова две Републике:

- Сарадња је добра и заначајно је интензивинирана у последњих годину дана. Дала је нову динамику на различитим питањима, а прије свега привредне сарадње и области образовања и културе и свих других видова нашег заједничког рада. Потпуно разумевање питања заједничког интереса с једне и друге стране је доминатно у нашим односима и мислим да је то нешто што представља срж наших заједничких активности и наших заједничких договора. Очигледно је да политичке активности државе Србије и успостављање регионалне стабилности је допринело да се ситуација у региону битно стабилизује. Ми апсолутно подржавамо и разумемо државну политику Србије у погледу "Дејтонског споразума" и односа према БиХ и Републици Србској те мислим да је то пажљиво изнијансирано и да управо афирмише потписани међународни споразум и да у том погледу Србија има заиста један конструктиван приступ који помаже нама у Републици Србској да афирмишемо управо наша права добијена тим "Дејтонским мировним споразумом".

Закључено је такође да Србија и Република Србска треба да ускладе своје деловање поводом церемоније обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, будући да постоји тенденција појединаца да окриве србски народ за почетак тог рата.

Седници Већа присутвовали су и премијери Србије и Републике Српске Ивица Дачић и Жељка Цвијановић, министри у владама, као и саветници председника.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2013_12_28/Republika-Srpska-i-Srbija-zajedno-smo-jachi/