Природа шаље ледене кише и децембарско отопљење

28-12-2013 10:12:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На Канаду се обрушила ледена киша. Југоисточна Азија је под снегом. У Великој Британији пљускови су оставили многе без Божића у породичном кругу. Руски грађани због глобалног загревања лишени су традиционалних зимских забава. Ипак метеоролози инсистирају да све то није повод да се говори о премештању климатских појасева и саветују да се оно што се дешава посматра као завитлавање природе.

Време воли да приређује изненађења. Често невесела. И сада се у Вијетнаму радују снегу само туристи. Једном у сто година, не чешће, може да се забележи таква појава у земљи са тропском климом. А локални становници рачунају губитке од замрзавања усева.

У Русији, напротив, чекају снег и мраз. Пред вратима су новогодишњи празници, а на улици су баре и гола земља. Према подацима Хидрометеоролошког центра РФ, новембар 2013. је постао најтоплији у Русији у читавој историји метеоролошког посматрања, тачније од 1891. године. Децембар је такође скоро на 5 степени топлији од просечне норме, а у неким регионима Сибира, Урала и на острвима у Карском мору одступања у страну плуса су премашила осам степени. При томе синоптичари не журе да говоре о некаквим временским аномалијама. Све ове појаве имају краткорочни и локални карактер, а у целини слика је уобичајена, тврди експерт Ситуационог центра Гидрометцентра РФ Анатолиј Циганков.

- Налазимо се у Европи и видимо да је код нас отоплило. Али Северна полулопта је јединствена. Имамо жариште хладноће, то је Северно-ледени океан. Ваздушна хладна маса над њим не стоји на месту, већ се премешта у страну Евроазије, или у страну Америке. Претходних година померање је било више у нашу страну, зато што су у Русији, посебно у Сибиру, у Јакутији, били велики мразеви. Ове године, почев од јесени, хладноћа се преместила ка Канади. У Русију је дошло више топлоте са југа, са стране Кине, Индије. Али ако се узме полулопта у целини, у просеку температура се није превише променила у поређењу са прошлом или претпрошлом годином.

У Канади, ове ваздушне масе са Севера су довеле до катастрофе националних размера. Ледене кише су оставиле без светлости и топлоте четврт милиона људи. Парализовано је кретање саобраћаја. Оборена су стабла, разорене грађевине. Има погинулих. При томе синоптичари не журе да охрабрују Канађане – ледене падавине могу да трају неколико дана. Руским грађанима ова ситуација је позната, подсећа водећи метеоролог Гисметео Леонид Старков.

- У децембру 2010. године практично читава Централна Русија се налазила у зони топлотног фронта који се мало кретао. Он се није мешао, налазио се дуго на једном територији и довео је до формирања велике поледице. Дебљина ледених талога тада је достигла 5-10 милиметара, што је врло опасно. Читава Централна Русија је постала кристална.

Међутим метеоролози инсистирају да ова појава која је забележена у Русији 2010. и сада у Канади, није ледена киша, већ такозване превише охлађене падавине. И то је врло опасна, разорна појава, подвлачи метеоролог Гисметео Леонид Старков.

- Превише охлађене падавине представљају обичну кишу, тачније течну фазу падавина, али при малом минусу. Пошто је висина облачности невелика. 200-300 метара, киша када пада не стиже да се смрзне. Али у додиру са хладном површином, било да је то дрвеће, аутомобили, куће, она се одмах смрзава и покрива све танком кором леда. А ледена киша је када је висина облачности довољно велика и течне падавине стижу мало да се смрзну, покрију танком кором леда, леденом љуском. То је појава која нема катастрофалне последице. Пошто ледена љуска када се удара о предмете, пуца и ствара извесну рапавост. Вода која остаје унутра смрзава се, али пошто је нема много, леда је много мање.

Што је занимљиво, ове појаве су ретке, али одавно познате. Зато то метеоролози не везују за савремене теорије о глобалном загревању. Глобално загревање је посебно питање које захтева проучавање. Док је природа ледених киша позната и јасна. Само немогуће је предвидети их унапред, чак за неколико дана. Зато синоптичари више воле да се осигурају и да плаше у прогнозама могућим леденим падавинама.

Наталија Коваљенко,