Мишел одлази од Барака, развод по Марку Твену

28-12-2013 10:05:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Амерички часопис The National Enquirer објавио је на Божић да се супружници Обама разводе. Према информацијама из таблоида, Мишел и Барак, одавно више нису нераздвојни. А сада се прва дама толико напатила, да је већ припремила документа за адвоката. У Белој кући ће остати до истека мандата само из поштовања према институцији председника. Али у јануару 2017. године (председнички мандат у САД званично почиње у јануару наредне године после избора), она и Барак ће, наводно, из Вашингтона отићи на разне стране.

Чак и међу жутим америчким медијима The National Enquirer има врло сумњиву репутацију. Часопис је нешто као усисивач који купи прљав веш, а избацује сензације. Он има постојану, мада и врло специфичну публику. Сви осатали врло опрезно узимају у руке овај часопис.

У Америци се такве запаљиве сензације појављују уочи избора, или у потпуном затишју вести, када се мало чита, а тираж треба продати. До новембарских избора 2016. године има још много. Дакле, крив је недостатак информација, током два дана Божића, новине и часописи у Америци не излазе.

Супружнике Обама не разводе први пут. Овај часопис је то чинио три пута. При томе писао је о свему што је претходило „разводу“ детаљно, у појединостима, које обично нико никада не износи медијима. И адвокатима је чак било тешко да поверују.

Мишел је 2010. године, у верзији овог часописа, претила да ће оставити Барака, ако се буде кандидовао за други мандат. „Или ја, или Бела кућа, рекла је Мишел. Мој живот тамо је прави пакао“. Она је 1996. године, такође претила, али пред Обамину кандидатуру за Конгрес (тада је изгзубио). Она је претила још једном 2000. године да ће „срушити мостове“.

У октобру 2012. године милијардер Доналд Трамп је говорио да у рукама има документе о разводу председника и његове жене. Уочи председничких избора новембра 2012. године он је претио да ће их објавити, и обећавао да ће појава ових папира изазвати шок, какав би Америка осетила сазнавши да је земља у облику равне плоче.

Џеј Лено, водитељ једног од најпопуларнијих телевизијских шоу програма The Tonight Show на каналу NBC, већ после избора питао је Обаму, шта се заправо догађа и зашто Трамп толико прогања председника? Обама (никада лично није срео Доналда Трампа) се нашалио.

То потиче још од онда од када смо живели у Кенији (Обамин отац је избеглица из Кеније). Трчали смо по фудбалском терену, а он је увек заостајао. То га је вређало и чинило нервозним. Када смо се на крају преселили у Америку, мислио сам да ће све то престати. Међутим то се није догодило, испричао је Обама.

National Enquirer је 2004. године „разводио“ овај пар због прељубе сенатора Обаме са једном асистенткињом. Сада се лист позива на „упућене особе“ и пише да је Мишел била згранута због понашањем мужа на комеморацији Нелсону Мандели на стадиону у Јоханесбургу 12. децембра. Председник, по њеном мишљењу, флертовао је са данском премијерком Хеле Торнинг Шмит.

Данска лепотица седела је између Обаме и британског премијера Дејвида Камерона. Сво троје су се забављали (при том су се гласно смејали) фотографисањем на Хелином мобилном телефону. Касније је то изазвало скандал: светски лидери не треба да се тако понашају на погребним церемонијама. Али Мишел је ражестило не то, него пажња мужа према данској премијерки. У Данској је прозвана „Гучи Хеле“ због своје зависности од овог бренда одеће.

Председникова супруга је адвокат са великим искуством, завршила је студије на Принстону и Харварду. Особе које се баве таквим професијама обично нису склоне превеликим емоцијама. И поводом није озбиљан. Супруга Била Клинтона, на пример, није оставила свог Била, чак ни после скандала са Моником Левински. А Хилари Клинтон имала је далеко више основа да се разведе, него што је флерт и фотографисање на мобилном.

Опра Винфри, једна од мега-популарних водитељки на телевизији, пре два месеца питала је Мишел Обаму, шта за њу значи брак са председником и како, заиста, она издржава живот у Белој кући. Тешко, наравно, признала је супруга председника САД, али ја сам знала којим путем идем.

- Генерално, то треба да буде право партнерство. Овде треба много љубави и врло много поштовања човека, за кога сте се удали. Брак је тежак пут. Свим младим људима о томе говорим. Не могу да се споје двоје људи и одгаја још неколико и да се мисли да ће све бити дивно и красно и без икаквих проблема до краја живота. Ако тако мислите, то је најбољи рецепт за пропаст. То су глупости. Биће ту и падова и успона. Али када на крају дана можете да кажете човеку: „допадаш ми се“, значи да између вас постоји нешто више од прве љувави.

Када би чувени амерички писац Марк Твен био жив, можда би се обрадовао данашњој Америци, остала је онаква какву ју је напустио. У медијима у САД мало тога се променило од тада, од када је Твен 1870. написао своју причу „Како сам изабран за губернатора“. У њој је он, такође по речима „упућених особа“ био ухваћен у лажном сведочењу на суду и кршењу „заклетве тридесет четири сведока“, у крађи „ствари другова у бараци“, у намери да од сиромашне старице удовице одузме земљу, и није постао губернатор.

Америка 2013. године није та Америка, која је изабрала првог тамнопутог председника 2008. године. Тада је више од 50% било чврсто уверено да је Барак Хусеин Обама хришћанин (истина он се школовао у католичкој школи у Индонезији, и добро је познато, у коју хришћанску црвку он иде, долазећи кући у Чикаго). Сада је у главама Американаца, не без помоћи National Enquirer, настала пометња. Сада сваки пети Американац верује, да је њихов председник исламске вероисповести. Остали сумњају да ли он уопште верује. За неке је Обама скривени марксиста, социјалиста, комуниста, тајни муслиман, расиста и фашиста. У време Марка Твена то би можда и прошло. Али у 21. веку то је превише.

Андреј Федјашин,