Првобитна сила Русије

28-12-2013 11:14:46 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Alaska Region U.S. Fish & Wi |


Пар белих медведа – клизачи, лисице – хокејаши... Мал те не сви олимпијски спортови оваплоћени у ликовима животиња изаћи ће у јануару пред московску публику на изложби фотографија Олимпијска природа. Овај пројекат који буде проказан не само у Москви, већ и у Сочију у дане одржавања зимских Олимпијских игара биће део Савезног фетивала природе и фолклора под називом Првобитна Русија.

Иницијативу за овакву смотру дао је Савет Федерације РФ заједно са Руским географским друштвом. 2014. година, проглашена у земљи Годином културе, добар је повод да се окупе на једном месту лепоте „земље руске“, традиције, занати и све што спада у културно наслеђе многобројних народа који насељавају Русију. О фестивалу за Глас Русије говорио је члан Савета Федерације, један од организатора смотре Олег Пантелејев.

- У првом реду то је огромна изложба фотографија, у чијем центру је првобитна Русија: фотографије из свих крајева земље. Русија из разних углова. Ми, на пример, специјално смо се договарали са космонаутом Фјодором Јурчихином када је он био у орбити, молили га да направи снимке Русије из космоса. Снимци су испали одлично! Одлични углови.

Експозиција носи назив Русија очима космоса. Али осим ње, биће представљена још и изложба фотографија Из птичије перспективе, када су аутори снимали руске просторе из балона, делтаплана и аероплана. Или руски пејзажи који су забележени их воза или аутомобила. Фотогрф Игор Шпиљенок, на пример, путовао је камионом по свим националним парковима земље. А његов колега Сергеј Доља је говорио посредством фотографија о свом походу на Северно пол.

Идеја једног од најоригиналнијих фотопројеката – Олимпијска природа, припада чувеној руској телевизијској водитељки Анастасији Чернобровиној. На њен позив да се представе животиње у покрету тако да оне изазивају аоцијације са зимским олимпијским видовима спорта, одазвали су се фотографи који фотографишу природу из читаве земље. Између осталог и саговорник Гласа Русије Олег Пантелејев, председник удружења фотографа природе Русије.

- Упознали смо људе за које никада нисмо чули. То су на пример Сергеј Терешченко и Андреј Степанов из Анадира са Чукотке. Они праве тако дивне фотографије! И имају довољно стрпљења да сатима чекају животиње. Они одлично знају њихову нарав... Занимљиво, али у пројекту Олимпијска природа звери, птице заиста личе на спортисте. Рецимо, два бела медведа су се узела за шапе и врте се на леду – клизање у паровима, може се рећи...

А хокеј представљају две лисице: једна је притисла другу као хокејаш свог противника уз ивицу терена за време меча... Фристајл представљају дивље гуске... Свега 14 фотографија! Одабри је био врло строг, баш као олимпијска конкуренција за пласман у финале!

А ако се говори о целом фестивалу Првобитна Русија, он ће представити више од 500 фотографија. Што је занимљиво: градови, зграде и чак људи на снимке нису доспели. Само та нетакнута природа – пејзажи, звери, птице, рибе...

Карина Ивашко,