Уз рафале рођеног АК-47

28-12-2013 11:17:50 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Москва се опростила од Михаила Калашњикова. Последње уточиште легендарни конструктор наоружања нашао је у руском Пантеону славе, на територији Федералног војно-меморијалног комплекса у подмосковљу.

У јуну је комплекс званично отворен церемонијом полагања праха незнаног војника чији остаци су били пребачени са једног од бојних поља код Смоленска. Калашњиков је први човек који је преминуо у мирнодопско време, којем су указали част да буде сахрањен у том Пантеону.

Како би се опростили од Михаила Тимофејевича, на меморијалном комплкесу у подмосковском граду Митишчи људи су почели да долазе од раног јутра. Председник Русије Владимир Путин дошао је да ода пошту човеку чије је дело, аутомат калашњиков, постало општа именица у читавом свету. Шеф државе је положио поред ковчега руже, стао да ода пошту Калашњикову, а затим је разговарао са његовом породицом – двема кћеркама и сином. Шта им је рекао врховни командант остало је иза кадра, пошто ове речи нису биле за штампу.

Такође у церемонији опраштања учествовао је министар одбране РФ генерал армије Срегеј Шојгу. Он је стигао у меморијални комплекс заједно са шефом администрације Кремља Сергејом Ивановом и првим замеником министра одбране генералом армије Аркадијем Бахином. Министар одбране са црним повезом на рукаву положио је црвене руже под ноге Калашњивоу, а затим је заузео место у погребној поворци легендарног оружара.

Такође са преминулим су дошли да се опросте представници одбрамбено-индустријског комплекса, високи војни званичници совјетског доба и активни војници.

Цвеће на гроб су положили заменик министра одбране генерал армије Дмитриј Булгаков и други високи представници Министарства одбране. Од свог великог рођака тог дана такође се опростило троје деце Калашњикова: Виктор, Јелена и Нели. Такође у сали је била присутна унука Александра, праунука Илона и други чланови породице чувеног конструктора.

Велика је штета што он затвара плејаду истакнутих конструктора. Дај Боже да се у нашој земљи појаве такви људи поново. Живео је поштено, не за себе. Живео је за Домовину, рекла је над гробом Михаила Тимофејевича његова кћерка Јелена.

На свој последњи пут Херој Руске Федерације, двоструки Херој Социјалистичког Рада генерал-потпуковник Михаил Тимофејевич Калашњиков је кренуо уз троструки опроштајни рафал који је извела група 154. одељења Преображенског пука из његовог аутомата калашњикова.

Павел Силајев,