Пола века на сцени: „Браво Елена!“

28-12-2013 11:58:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Гала концертом у московском Бошљој театру, 26. децембра је обележен јубилеј свог рада на сцени, светска звезда опере Елена Обрасцова. На свечаном наступу, који носи назив „Браво, Елена“ учествовали су пријатељи, познате колеге певачице, лауреати међународног такмичења који је основала и организује Обрасцова.

Први пут на сцену Бошљој театра Елена Обрасцова је ступила у децембру 1963.године, док је још била студенткиња конзерваторијума. „ За мене је Бољшој театар- мој дом“. Овде сам се, као певачица родила,- сматра Обрасцова. Заиста, све водеће улоге, написане за мецо-сопран, она је извела овде- како у операма западноевропских аутора, тако и у руској класици...Бољшој театар је постао почетна тачка за узлет на најбоље светске сцене, где су њени партнери били Лућиано Павароти, Џон Сазерленд. Обрасцову је велики италијански филмски режисер Франко Цефирели снимао у опери-филму. Укупно је извела 85 оперских улога! Сада, када се уметница ближи 75.рођендану, остала је само једна улога-грофица у опери „Пикова дама“. У интервју за „Глас Русије“, Елена Обрасцова говори:

- Грофица је улога веома тешка, зато што је то жена, која мени диктира како би требало да је изводим. И таква је била Кармен. Над овим улогама не водим ја главну реч, оне владају мноме на сцени. Нисам ни знала шта ће обе ове улоге од мене учини на сцени- и грофица и Кармен...

Сада за овако искусну певачицу, као што је Елена Обрасцова, готово главна активност је обучавање младих. Она ораганизује и одржава уметничке радионице, као и међународно такмичење. Али, ускоро, говори уметница, биће реализован њен давнашњи сан- отварање академије Елене Обрасцове, где ће млади уметници моћи да се образују. У Санкт Петербургу је већ реконструисана зграда где ће бити смештена академија. 2014.године биће уписани и први студенти. О својим другим сновима, Елена Обрасцова говори:

- О чему маштам? О љубави, јер она је најважнија на свету. Љубав то је музика и музика то је љубав... То је нераскидиво...

Практично све хероине Елене Обрасцове су такође маштале о љубави и њу су добијале.

Наталија Викторова,