Уметничко клизање: предолимпијска проба леда

28-12-2013 08:25:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Прваци Европе Јекатерина Боброва и Дмитриј Соловјов воде у турниру плесачких парова после првог дана првенства Русије у уметничком клизању. Оно се одвија у Сочију од 24. до 27. децембра. У такмичењима спортских парова после кратког програма напред су избили Ксенија Столбова и Фјодор Климов. Никаквих великих неочекиваности није било. Најјачи клизачи земље су потврдили своју класу, а уједно проверили снаге пред Олимпијаду 2014. године.

Плесачки пар Јекатерина Боброва и Дмитриј Соловјов озбиљно претендују на четврту у својој каријери титулу првака Русије. Кратки програм судије су великодушно оцениле са 73,27 поена. Показали смо радну варијанту нашег програма и нисмо се улагали потпуно, мало смо сачували емоција и снага, изнели су своје осећаје после наступа клизачи. У произвољном програму обећали су да се неће суздржавати и спремни су да ризикују. Шампионска титула није сама себи сврха, подвукао је Дмитриј Соловјов.

- Алексеј Јагудин никада није био првак Русије, али је победио на Олимпијади 2002. године. Наравно, за нас је важно психолошки да држимо ту позицију, да одбранимо звање шампиона Русије. Али ми овде нећемо себе суздржавати у произвољном програму, ризиковаћемо. За нас ће резултат бити на другом месту.

Желимо да федерација и судије виде да смо достојни да будемо први пар Русије и да наступимо на првенству Европе и Олимпијским играма под бројем један.

Њихови главни супарници су Јелена Иљјиних и Никита Кацалапов, који су за кратки програм добили оцену 68,67 поена. Сами клизачи су били задовољни наступом и захвалили су публици на подршци. Увече на олимпијској арени Ајсеберг се окупило много навијача, који су помагали да се направи права олимпијска атмосфера. Било је врло пријатно наступати пред таквом публиком, рекла је Јелена Иљјиних:

- Овај старт лично за нас је провера пред првенство Европе и Олимпијске игре. Важно је проверити себе, показати искуство судијама и техничким стручњацима да смо спремни да се боримо.

У турниру спортских парова, у одсуству шампиона Европе и света Татјане Волосожар и Максима Трањкова, међу лидере је избио млад пар Ксенија Столбова и Фјодор Климов. Они су беспрекорно извели кратки програм, нису допустили ни једну грешку, и претекли су другопласиране на првенству Европе Веру Базарову и Јурија Ларионова. Јаз међу паровима је минималан – неколико десетина поена, тако да борба тек полиње, истакла је тренер оба пара Нина Мозер.

- Задовољна сам шта су показали на старту. Мада је Вера мало погрешила у паралелном скоку. Да кажем искрено, последих месец дана није било никаквих грешака. Програм је добро изгледао. Сви из нашег тима су клизали лако.

У среду у борбу ступају представнице женске појединачне конкурецније. На два места на Олимпијади претендује Јулија Липницка која је освојила сребро финала Гран-прија ове године, трострука шампионка Русије, другопласирана на првеству Европе Аделина Сотњикова, Јелизавета Туктамишева која је освојила бронзу на европском првенству и јуниорск апрвакиња света 2013. године Јелена Радионова.

Такође у суботу ће се играти за медаље у турниру плесачких парова и мушкој конкуренцији. Према резултатима кратког програма води Олимпијски шампион из Торина Јевгениј Пљушченко, који у Сочију може да освоји 11. титулу првака Русије.

Светлана Калмикова,