Клизачи за прве медаље националног првенства

28-12-2013 12:28:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Права сензација на предолимпијском првенству Русије у уметничком клизању у Сочију била је победа младог Максима Ковтуна у мушкој конкуренцији. Он је превазишао олмипијског шампиона, 10-струког шампиона земље Јевгенија Пљушченка. У турниру плесачких парова Јекатерина Боброва и Дмитриј Соловјов по четврти пут су постали прваци Русије.

Младост је победила искуство – тако су стручњаци окарактерисали резултате наступа 18-годишњег Максима Ковтуна. У произвољном програму он је превазишао 31-годишњег Јевгенија Пљушченка. После победе млади спортиста је признао да никада није мислио да ће имати могућност да се такмичи са Пљушченком. Пред излазак на лед његов тренер Јелена Бујанова је рекла да је то једина његова шанса и да треба да наступи достојно. Максиму Ковтуну је то пошло за руком. Он је извео два четворострука скока, такође судије су оцениле његово снажно, широко клизање. Али Максим Ковтун није могао одмах да поверује у своју победу:

- Веома сам срећан! Не могу да поверујем! Нисмо били спремни за првенство Русије, нисмо урадили ни једну целовиту пробу. Клизали смо на резерви. Вероватно зато што су ме целе године стално бацали у пакао, навикао сам на такве стресне ситуације. До сада не могу да поверујем да сам то урадио. Веома бих хтео да одем на Олимпијаду, нисам то крио целе године.

Излазак на лед Јевгенија Пљушченка пратио је буран аплауз. Произвољни програм, фигуре од најупечатљивијих фрагмената наступа претходних година – публика је дочекала врло топло. Ипак сам наступ не може се назвати идеалним. Мада је олимпијски шампион извео четвороструки скок и троструки аксел, остали скокови су били двоструки. Шта је био узрок таквог неуспеха – узбуђење, одсуство такмичарске праксе или последица повреда, Пљушченко није прецизирао. Превише сам имао грешака данас, истакао је клизач.

- Мислим да у мом животу то није главни пораз. Зато се не треба нервирати, очајавати, треба ићи даље. Није успело. Мада веома сам хтео да победим 11. пут. Волим две јединице. Али очигледно на броју десет треба завршити. Зато не видим овде никакву катастрофу, идемо даље, радимо даље.

После наступа Јевгениј Пљушченко је рекао да не планира да иде на првенство Европе, зато сања да наступи у екипном турниру на Играма у Сочију. Ако се планови реализују, Пљушченко ће оборити рекорд и биће једини клизач који је учествовао у 4 олимпијаде.

У среду су проглашени победници у плесачким паровима. Овде је прошло без изненађења. Јекатерина Боброва и Дмитриј Соловјов по четврти пут су освојили титулу првака земље:

- Коначно смо отклизали програм чисто, без падова, без очигледних грешака. За нас је овај програм ишао врло тешко све ово време, али коначно до првенства Русије смо га увежбали. Врло се радујемо што смо по 4. пут одбранили титулу првог пара Русије. Али предстоји нам још много посла до Олимпијаде.

У четвртак пореостала два комплета награда биће подељена међу представницама женског појединачног клизања и спортским паровима.

Светлана Калмикова,