Руска репрезентација је обучена за Олимпијаду-2014

28-12-2013 12:30:17 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски спортисти ће на Олимпијади у Сочију моћи да се препознају врло лако. Нова униформа тима украшена је симболичном апликацијом од слова RU на којој се лако препознају силуете ликова из бајке – Пегаза и Жар-птице. Дизајнери колекције су уверени: јунаци из маште сигурно ће донети успех.

Парадна униформа за церемонију отварања, топао комплет за такмичења на планини, елегантна одела за званичне манифестације – неколико комплета униформисане одеће добиће сваки спортиста руске репрезентације. Биће ту чак и специјални комплет за победнике на Олимпијади: јакна, направљена у бојама руске тробојке. Јакне и панталоне за друге прилике из олимпијског живота су црвене боје и украшени су црвено-белим орнаментом. Скоро сваки предмет из олимпијске колекције украшен је апликацијом од слова RU, што је скраћеница енглеског назива Русије – Russia. У ова два слова се такође јасно виде силуете Пегаза и Жар-птице, ликова из руских бајки. Оваква идеја се није случајно појавила, - каже Михаил Куснирович, оснивач компаније BOSCO која одговара за израду олимпијског дизајна.

- У Русији постоји мноштво предања и мотива који на овај или онај начин симболизују успех. Рад и таленат су од првостепеног значаја за спортисту. Међутим, пожељно је и да га срећа прати на старту, а посебно у финишу. Зато су и Пегаз и Жар-птица митолошки јунаци који ће можда донети срећу. А она сигурно неће бити наодмет.

Захваљујући овим јарким елементима, а посебно решењу које се односи на боје колекције, представници руске репрезентације ће моћи лако да се препознају, - истакао је председник Олимпијског комитета Александар Жуков:

- Униформа треба да буде препознатљива, лепа, јарка и удобна. Чини ми се да је оно што видимо сасвим препознатљиво. Као и униформа за претходне Олимпијаде, она спаја традиционалне боје. Званична униформа ми се веома свиђа. Мислим да ћемо пристојно изгледати у поређењу с другим делегацијама. Веома се надам да ће ова униформа бити талична за наш тим и да ће донети успех нашим спортистима.

Тако свечана одећа ће, безусловно, представљати додатни стимуланс за одличне спортске наступе, сматра клизачица, добитница бронзане медаље на Олимпијади 2010. године и амбасадор зимских Игара у Сочију Оксана Домнина:

- Човеку је пријатно кад је фино обучен и кад има лепу спортску униформу. То поправља расположење. Утиче на унутрашње стање, које заправо и подстиче на добре спортске резултате.

Други важан стимуланс за спортисте, безусловно, јесу навијачи. Дизајнери ни њих нису заборавили. Сви они који то желе можи ће да купе представљену олимпијску одећу и да на тај начин учествују у главном спортском догађају. Дакле, обезбеђена је добра подршка руској репрезентацији.


Александра Дибижева,