Противракетна серија за сада без епилога

28-12-2013 09:32:48 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Европски медији позивајући се на добро информисано немачко издање Билд пишу ових дана о тобожњем размештању руских оперативно-тактичких комплекса Искандер-М у Калињинградској боласти. Немачки лист, са своје стране, позива се на сопствене изворе у органима безбедности.

Треба схватити да је високопрецизни ракетни комплекс Искандер-М стваран у условима важења Споразума о ракетама средњег и малог домета од 1987. године и одустајања од примене нуклеарног оружја на театрима војних дејстава од стране конфронтираних земаља. Зато су њему постављени захтеви као што је висока прецизност, способност превладавања система ПВО и ПРО. Он је намењен погађању циљева у дубини оперативног постројавања противничких трупа. А међу тим циљевима могу бити између осталог такви ракетни комплекси који су део система ЕвроПРО који праве САД и НАТО.

Савремени ракетни комплекс Искандер-М према подацима стручњака може да буде опремљен ракетама како са конвенционалним, тако и са нуклеарним бојевим главама које могу да погађају циљеве на растојању до 500 километара. Ракете су направљене по технологији радарских невидљивих ракета, уз то у процесу лета оне врше сложене маневре. Говорећи о томе што Москва не потврђује, али и не оповргава податке о размештању ракета, Билд истовремено напомиње да раније када је био председник Русије, Дмитриј Медведев је упозоравао руководство НАТО-а на предузимање узвратних мера у случају наставка програма формирања ЕвроПРО. Конкретно било је речи између осталог о могућности размештања на западним границама модернизованих ракетних комплекса Искандер.

Билд подсећа такође на то да пре тога током низа месеци Русија је водила са САД и НАТО безсупешне преговоре о сарадњи у области ЕвроПРО. И мада, примећује немачко издање, Москва и Брисел су пристали да сарађују, ова намера, како је рекао лист, пропала је у песак. Основни разлог је одустајање САД да дају правне гаранције за неусмереност система ПРО против Русије.

Зато је сасвим логично, сматра одговорни уредник листа Независни војни преглед Виктор Литовкин, да је Русија приморана да предузме узвратне мере.

- Војска не потврђује и не негира инфорамцију листа Билт. Али, полазећи од ситауције која је настала, може се говорити да Русија има пуно право да размешта на својој земљи своје комплексе. Основе за то су релевантне. Американци упркос забринутости Русије већ почињу да размештају своје противракенте базе у Европи. Ове базе могу да нивелишу наше стратешке снаге одвраћања у европском делу земље.

Експерт немачког Фонда за науку и политику доктор Маргарете Клајн нема наде да ће се променити позиције америчке стране.

- Питање је колико је реалистично склапање правно обавезујућег споразума, рекла је Клајн за Глас Русије. Вероватно се Обама неће одлучити да изађе у Конгрес са сличним захтевом.

По свему судећи, противракетна серија у Европи ће се наставити и даље. Само ко ће дати идеју за епилог?