Различити прилази лету на Марс: мотори и добровољци

28-12-2013 12:52:13 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Ко ће бити први човек на Марсу? Више од 200 хиљада добровољаца из разних земаља изразило је жељу да учествује у колонизацији Црвене планете. Иницијатори приватног пројекта Марс ВАн спремни су да изведу квалитетни одабир кандидата и започну теренинг. Ипак техничка база за организацију колоније на Марсу за сада не постоји. У међувремену у Русији су започела испитивања новог мотора за далеке космичке летове.

У руском Конструкторском бироу хемијске аутоматике први пут у свету изводе се пробе у индустријским условима принципијелно новог електромлазног мотора – магнетоплазмодинамичког. Модел датог мотора је већ прошао проверу у лабораторији и експериментима у космосу. Руским стручњацима је пошло за руком да направе врло једноставну, али ефикасну конструкцију, истакао је за Глас Русије руководилац научног пројекта, потпредседник Академије инжењерских наука Прохоров доктор физике и математике, професор Јуриј Кубарев.

- То је цилиндар на који је стављен магнетни калем сложене конфигурације. Унутар овог цилинда се налази елемент, такозвана анода, на који се даје позитиван напон – плус од сталне струје. Са друге стране је катода на коју се даје негативан напон. И у магнетном пољу се појављује плазма. По конструкцији мотор је врло прост, али физички процеси у њему су врло компликовани. Гас се пушта са стране катоде и истиче са стране аноде у околну средину. И овај гас је јонизује, тачније стварају се позитивне и негативне честице – јони и електрони. Њихово кретање у таквим пољима је врло сложено. При томе може се створити такав услов када се оне убрзавају. Грубо говорећи, то је једностепени мотор.

Сличним магнетоплазмодинамичким моторима бавили су се у многим земљама, између осталог у САД и Немачкој. Али тамо плазмену струју нису успели да контролишу. А руски стручњаци су направили такву конструкцију електромагнета када при једнаком напону у електрочном ланцу може да се мења конфигурација магнетног поља и тако да се утиче на процесе формирања и убрзања плазме. Космички брод опремљен таквим мотором може да убрзава и кочи, не мењајући режим рада погонског уређаја, већ ће му млаз плазме помоћи да маневрише у простору.

Прве индустријске пробе су показале резултате сличне лабораторијским. Мотор за дуготрајна космичка путовања је разрађен. Остало је да се он усаврши и могу да се бирају космонаути за пилотирани лет на Марс.

Холандски приватни пројекат Марс Ван управо је у супротној ситуацији. Постоји план лета, већ има више од 200 хиљада добровољаца. Решено је чак да се финансира скупа операција колонизације Марса продајом телевизијског преноса живота првих „марсоваца“. Нема само техничких средстава за остварење ове идеје, истиче уредник листа Новости космонаутике Алексндар Иљјин.

- Пројекат у многоме личи на шоу. Техничке стране у њему практично нису представљене. Ниво пројекта подсећа чак на студентски рад – школску секцију космонаутике, када деца смишљају како да полете на Марс. Највероватније пилотиране експедиције у наредних 30-40 година неће бити. Наравно, оно што нуди пројекат Марс Ван за широку публику врло је привлачно. Зато што ни једна државна агенција нешто тако не нуди. Наравно, сви желе да својим очима виде како ће човек ступити на Марс – то је занимљиво, узбудљиво, дивно. Али важно је схватити да је једна ствар објавити то, друга бар неки минилани посао урадити. Сада је овај пројекат са техничке тачке гледишта неозбиљан.

У међувремену пријем пријава учесника пројекта Марс Ван је завршен. До краја ове године организатори обећавају да ће објавити кога су од 200 хиљада заинтересованих одабрали за тренинг. До 2015. године од њих ће формирати од 6 до 10 тимова по 4 особе у сваком. Временом ће бити одабрана само 4 добровољца који ће први кренути на Марс.

Они неће моћи да се врате на Земљу: Марс Ван је пут у једном смеру. Тако је јефтиније, па и за сада није смишљено како да се одлети назад. Старт је планиран за 2025. годину.

Наталија Коваљенко,