Шоу „Смрт на марсу“

28-12-2013 12:57:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

200 хиљада људи стало у ред за неповратну карту према Марсу


200 хиљада људи из 140 земаља стало је у ред да добију карту у једном правцу за лет на Марс, који је планиран за 2023. годину. Они пристају да остану на Црвеној планети до краја својих дана и да постану хероји телевизијског реалити програма.

За оне који су спремни да жртвују живот ради сасвим нејасног циља и у целини забог неславне смрти на мртвој планети, наравно, постоје питања. Али много је више питања за организаторе који произнају: услова за живот људи на Марсу нема, а створити их за тако кратак рок практично је немогуће.

Научници у исти глас говоре о томе да је колонизација Марса за сада немогућа. Тамо нема атмосфере која одговара човеку, а човечанство још није смислило такву технику како би редовно одвозило тоне терета на другу планету. Један од сарадника експерименталног сеизмичног пројекта SEIS за космичку експедицију на Марс из Лабораторије за разраду ракетних и млазних мотора у Пасадени, Калифорнија, Давид Мимун, изразио је у интервјуу за Глас Русије чуђење због таквог броја заинстересованих да заувек напусте Земљу. то је образац новог мишљења, сматра он.

- Спремност да се прими изазов и започне нови живот, истражује непознато увек изазива поштовање. Дати пројекат је смео и ризичан подухват. Са друге стране, чуди како људи испољавају спремност да ризикују до те мере. Јер повратка неће бити.

Чак ако буду вештачки створени услови за преживљавање, на Марсу је једноставно опасно боравити. А рађати децу тим пре, подвлачи експерт.

- На Марсу сила гравитације једнака је отприлике једној трећини гравитације Земље. Ако човек дуго борави у условима смањене гравитације у односу на Земљину, његове кости ће ослабити. Можете да скачете више, али кости ће вам бити слабије. Ако се на Марсу роди дете, могу да се појаве проблеми са његовим развојем.

Све то више личи на експеримент не толико у освајању Марса, (јер реч не не о научној експедицији), већ на психолошки и физички експеримент над људима. А можда, што је још горе, на комерцијални пројекат за стицање профита. Разуме се, овде на Земљи.

Посебно су страшни психолошки проблеми. Ако се у свакодневном животу могу користити роботи, раздвојеност од породице, пријатеља и Земље може да изазове опасне промене личности.

Наивност, самоубиство и комерција – такви су симптоми овог пројекта, сматра академик Руске академије космонаутике Циолковски Александар Железњаков.

- Сматрам да већина не схвата до краја шта су им понудили. Они све то гледају као неку игру, не схватајући да ако се овај пројекат реализује, у шта веома сумњам, они ће полетети и сигурну смрт.

Права колонизација Марса је могућа не пре него што буду пронађени супербрзи начини кретања у простору, уверен је главни уредник листа Новости космонаутике Игор Марињин.

- Марс не могу да колонизују земљани у наредних 50-70 година из просторг разлога. Немамо средстава да тамо пребацимо материјале. Савременим моторима то је врло скупо и врло дуго.

Ову таку гледишта подржава и академик Железњаков. Научник је уверен да ће Марс моћи да се колонизује за многе векове. Прва научно-истраживачка експедиција може да се деси најраније 2035. године, сматра он. И тек кад људи проуче услове живота на Марсу може да се говори о насељавању. Фактички огроман број заинтересованих да се упусти у нешто без размишљања, да побегне од проблема на све начине, знак је да је људе увући у авантуру просто ко пасуљ.

Ксенија Фокина,