«Закон Диме Јаковљева» није покварио односе Русије и САД

29-12-2013 11:28:20 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Усвајање такозваног закона Диме Јаковљева није посвађало Москву и Вашингтон. Тачно пре годину дана је Владимир Путин потписао документ О мерама утицаја на лица, умешана у кршење основних права и слобода човека, права и слобода грађана Руске Федерације. Његово усвајање је изазвало бурну полемику и у Русији, и ван ње. Посебно негодовање је закон изазвао у САД-у.

Закон Диме Јаковљева је одговор Москве на усвојен у САД-у списак Магнитског. Реч је о списку од 60 руских држављана, који су, како се мисли у САД-у, умешани у смрт правника Сергеја Магнитског. Свим фигурантима тог списка је забрањен улазак у САД, њихови активи на територијама, које контролише Вашингтон, блокирани су. У Русији сматрају усвајање таквог списка веома непријатељским кораком. Прво реаговање је било обећање да се усвоји сличан списак Американаца, који су умешани у кршење људских права. Међутим, касније је одлучено да се забрани држављанима САД да посвајају руску сирочад. При томе су се аутори нацрта закона позивали на бројне случаје суровог понашања према посвојеној деци у САД-у. Свој назив је закон добио у част руског детета, које је погинуло у САД-у, а које је пријемни отац заборавиро у колима на паркиралишту, када је била велика жега. Коментар првог заменика председника комитета за питања породице, жена и деце руске Државне думе Олге Баталине.

- Закон Диме Јаковљева је повезан са саопштенима да руска деца, посвојена од стране америчких родитеља, нажалост, не налазе се увек у безбедности. Узрок није у самим америчким родитељима, јер савесни и поштени људи, као и несавесни и непоштени, постоје у свакој земљи, већ у систему породичног уређења, који постоји на територији САД. Нажалост, он омогућује да се у инцидентима, повезаним са окрутним понашањем, насиљем да се избегне одговорност за такве акције.

У Русији захваљујући закону Диме Јаковљева су почели да додељују већу пажњу проблемима сирочади, активирана је друштвена дискусија. То је једна од главних позитивних последица његовог усвајања. На Западу, нарочито у САД-у, закон је био много критикован. Међутим, то није сметало Москви и Вавшингтону да продуктивно сарађују током читаве 2013. године, каже директор Руског савета за међународне послове Андреј Кортунов.

- Данас се може констатовати да је усвајање закона изазвало негативно реаговање Запада и вероватно утицало на имиџ Русије, нарочито у САД-у. Међутим, то није постало катастрофа за руско-америчке односе. Оно није сметало Русији и САД да сарађују у сиријском питању, у иранском питању. Другим речима, та акција је отежала наше односе, али није била критична за њихов развој.

Вреди да се дода да је администрација председника САД Барака Обаме од почетка иступала против усвајања списка Магнитског, с правом сматрајући да ће он у Москви изазвати велико негодовање. Међутим, сенатори су одлучили да ће успети да још једном понове своју иницијативу, предложивши проширити списак Магнитског. Међутим, Бела кућа је одбила да то учини.

Артјом Кобзев,