Музика стекла боју у «кући Скрајабина»

29-12-2013 11:48:01 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Barichev/ vostok.rs |


Концертна сала-трансформер, виртуелна галерија, интерактивна учионица, аудиовизуелна лабораторија… Све то има у омладинском центру културних иновација Кућа Скрајабина, који је отворен у Москви. Сада је то неотуђиви део спомен-музеја истакнутог руског композитора и пијанисте Александра Скрјабина.

Први пијаниста, који је наступио у Кући Скрајабина, био је 27-годишњи Андреј Коробејников. Он је позант као прави скрјабиниста, победник Међународног конкурса Скрајабин. Тај музичвар је прелиставао стране стваралаштва чувеног композитора – од младалачких прелудија све до соната из касног периода стваралаштва, - те је сала била пуна мистичке игре боје и светлости. Вероватно је управо тако видео своју музику сам Скрајабин, који је страствено тежио синтези уметности. Директор спомен-музеја Александар Лазарев сматра тог композитора проналазачем музике у боји. Он је престигао своје време, када је написао у партитури поеме Прометеј партију светлости, - подсећа Лазарев.

- Да је Александар Скрајабин имао савремене технологије, он би сигурно завршио своје чувено дело – мистерију Претходна акција. Наш велики сународник је предвидео, шта ће бити у музичкој уметности. После 100 година у новој историји предлажемо посетиоцима да се нађу у свету креативних идеја Скрјабина. Музика, боја и светлост су основа концепције Куће Скрајабина.

Светлосне партитуре се разрађују у центру културних иновација у специјалној стваралачкој лабораторији. Композитор Марија Чернова сматра ScriabinLab срцем те Куће.

- Скрајабинска лабораторија стално делује ради реализације светлосномузичких идеја, ради тражења нових технологија. Врше се различити експерименти у области синтезе класичне музике и визуелних слика, да би то било хармонично, лепо, естетски, укусно, да би то била права уметност, а не разонода. Многи су се бојали да ће то бити варијанта дискотеке, али није било тако. Прави музичари, композитори и сликари ће тражити ту синтезу на високом стваралачком нивоу.

Историјат формирања саме Куће Скрајабина је сложен из многих разлога. Било је много претендената на празну зграду у центру Москве, али су власти главног града пружиле је музеју, те нису погрешиле. Александар Лазарев прича:

- То је бивша хаварисана стамбена зграда, која се налази у дворишту, где због ниског лука не може да прође никаква грађевинска техника. Ни хеликоптер нисмо могли да искористимо ради подизања терета. С једне је стране резиденција јапанског амбасадора, с друге америчког. Замислите хеликоптер над резиденцијом америчког амбасадора!.. Међутим, смислили смо како да то урадимо, те смо делимично урадили као о Древном Египту, када су се градиле пирамиде. Односно, подизали смо велике детаље помоћу челичне ужади.

Реализација пројекта је трајала две године, коштала скоро 200 милиона рубаља. На дан отварања ScriabinLab, у чијем оквиру се представљају сви правци рада новог центра, претпостављало се да ће фестивал трајати 5 дана, али огроман број оних, који су желели да посете Кућу Скрајабина, натерао је да продужимо његов рад све до 20. јануара.

Татјана Завјалова,