Русија учвршћује положај у светском спорту

30-12-2013 09:58:38 | | Глас Русије, фото: PIERRETEYSSOT / www.universiadetrentino.o |


Проба пред Олимпијске игре је завршена успешно. На зимској Универзијади у италијанском Трентину руски спортисти су освојили 50 медаља, од којих су 15 златне. Многи спортисти спадају у резервни састав олимпијске репрезентације Русије. То сведочи о повратку чврстих положаја Русије у светском спорту, - рекао је министар спорта Виталиј Мутко.

Руска репрезентација има апсолутну предност по укупном броју медаља, као и по броју златних медаља. Пољаци су заостали за скоро половину медаља, на трећем месту су спортисти из Јужне Кореје.

У Италију на Светске омладинске игре дошло је 1704 спортиста из 50 земаља. Традиционално се зимске Универзијаде одржавају не крајем, већ почетком године. Међутим, предвиђена за домаћицу Универзијаде-2013 Словенија је одустала од њене организације. Због економске кризе она није нашла довољно средстава за њену припрему. Упомоћ Међународној федерацији студентског спорта је притекла Италија, али се морало променити време одржавања Универзијаде. Борба за 78 комплета медаља у 12 спортова се водила у једном од најбољих центара за зимске спортове – у Трентину.

Председник земље Владимир Путин је лично честитао тријумфаторима.

- И ваша је жеља, као и навијача, да оно што сте учинили на Универзијади у Италији, буде потврђено у будућем олимпијском циклусу, 2018. године у Јужној Кореји. Уверен сам да ће многи од вас тамо такође имати велике резултате. Својим сјајним наступима пружате изврстан пример својим вршњацима, свим младима и свим грађанима земље како се треба односити према спорту, физичкој култури и свом здрављу. То је веома важна општедржавна функција.

Најбољи су били руски скијаши. Они су добили 6 златних, 4 сребрне и 5 бронзаних медаља. Успешно су наступили биатлонисти, који су добили 3 златне, две сребрне и три бронзане медаље. Планинско скијање, сноуборд, уметничко клизање, керлинг - у неким спортовима су Руси признати мајстори, у неким спортовима је победа постала изненађење за саме спортисте.

Међутим, не умеју баш сви да се веселе због туђих достигнућа. Као и после летње Универзијаде, коју је Русија организовала у Казању, после победа у Трентину неки супарници и страни репортери оптужују Русију за то, што су у саставу њене репрезентације тобоже били лажни спортисти. Узимајући у обзир да у складу са регламентом учесници Универзијаде могу да буду студенти или постдипломци од 17 до 28 година старости, претензије се одбијају, - истиче први потпредседник Међународне федерације студентског спорта, председник Руског студентског спортског савеза Олег Матицин.

- Неосноване оптужбе су биле и у вези са резултатима и саставом репрезентације у Казању. На Универзијади су учествовали и олимпијски шампиони, и чланови националних репрезентација. Међутим, сви су они студенти, не би било право ускраћивати студентима учешћа у неким такмичењима. То, што неке земље нису убедиле своје студенте-олимпијске шампионе да учествују на Универзијади њихов је проблем. Тај исти став је изнео и председник Међународне студентске федерације Клод-Луј Гаљен. Он је рекао да земља-домаћица по правилу жели да демонстрира најбоље резултате, зато позива у састав студентских репрезентација најјаче спортисте. Током зимске Универзијаде у Италији смо, мислим, укинули такве неосноване оптужбе. Тамо су наступали студенти – спортисти другог, трећег састава, омладински тимови. При томе је била убедљива победа Русије. Медаље су добијене практично у свим спортовима, изузев двобоју.

Победници Универзијаде у Трентину, који су већ стекли искуство, биће основа руске репрезентације на Олимпијским играма кроз 4 године. Међутим, неки ће спортисти бити без сумње позвани на Олимпијаду у Сочију 2014. године. Данас се у том руском летовалишту на обали Црног мора одржавају национална такмичења, али је већ све спремно и за такмичења светског нивоа, каже потпредседник Међународног удружења спортске штампе, - предсденик Федерације спортских новинара Николај Долгополов.

- Главни је за руски спорт успешни наступ на Олимпијским играма у Сочију. Мислим да се данас све чини ради тога у организационом смислу. Данас се налазим на крупним такмичењима првенства Русије у уметничком клизању. Видим да је ту све спремно за Олимпијаду. Спортисти одобравају квалитет леда, судијски систем ради беспрекорно.

Коначни састав репрезентације за Олимпијаду-2014 за сада није објављен. Одржавају се веома одговорна такмичења и тренирања. Међутим, ни они учесници Универзијаде, који за сада нису у саставу олимпијске репрезентације, не могу да се опусте, јер морају да полажу испите на високим школама, које не прекидају никаква спортска такмичења.

Наталија Коваленко,