Зашто Брисел спава и намерно жмури пред неонацизмом?

30-12-2013 02:02:22 | | Глас Русије, фото: Фото из архива Сергея Малаховского/ vost |


Након кризе у Европској унији која је докрајчила веровање да би Србија са уласком у Унију решила своје економске проблеме, чини се да је отпао још један од кључних аргумената који се помињао као разлог због чега би Београд требало да се што пре баци у загрљај Брисела. Наиме, ради се о томе да се Европска унија до сада увек описивала као заједница која гарантује да у будућности више никада неће бити верске и националне мржње, а самим тим ни ратова, што је поготово важно за напаћени Балкан и његове ратом измучене народе. Међутим, Ефраим Зуроф нас је својим изјавама, које је недавно дао у Београду, уверио у нешто сасвим супротно, рекавши да „Европска унија намерно жмури на неофашизам“, што значи да га у суштини чак и подстиче.

Дакле, погледајмо о чему је реч. Ефраим Зуроф, који је релевантни саговорник на ту тему јер је директор центра „Симон Визентал“ из Јерусалима, у својој недавној посети Београду је изнео неколико тврдњи које оптужују Брисел да својим намерним нечињењем заправо доприноси умножавању неонацистичких појава у Европи.

Том приликом, Зуроф је рекао да је проблем у томе што „Брисел намерно спава“, те констатовао да су „Хрватска, Летонија, Естонија и Литванија биле фине док нису ушле у у Европску унију, а онда су почеле да жмуре на неонацизам, што даје гориво екстремним снагама широм Европе“. Такође, он сматра и да „оно што виђамо по свим земљама ЕУ, а посебно у наведеним државама представља покушаје промене историје холокауста у Другом светском рату и јачање неофашизма”. Још раније он је објаснио да се у поменутим европским земљама уместо осуде активности локалних бивших нациста, све чини за њихову хероизацију, од подизања споменика и одавања других почасти, до организације њихових маршева, или како се видело пре само неколико дана - одржавањем мисе задушнице за усташког поглавника Анту Павелића.

А поводом усташких поклича на највећим фудбалским стадионима у најновијој чланици Европске уније, директор израелског Центра је рекао следеће: „Ово је одговорност и Европске уније и оваква дешавања су напросто незамислива у једној држави ЕУ. Али, проблем је што је Брисел био јако слаб у реакцијама на оваква дешавања, не само у Хрватској, већ и у другим земљама“, казао је.

Иначе, занимљив је, али истовремено и веома жалостан податак да се и у србској Влади као цењени саветник налази човек ког је Ефраим Зуроф означио као кривца за то што није био ухваћен један од најпознатијих нациста са ових простора. Наиме, како подсећа београдски дневни лист „Данас“ - бивши аустријски канцелар и садашњи саветник у Влади Србије Алфред Гузенбауер, својевремено је одбио да му изручи усташу Миливоја Ашнера, а то је разлог због чега се тај израелски ловац на нацисте по сопственом признању и даље ужасно осећа.

Дакле, директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима који се бави истраживањем нацистичких злочина, у својој недавној посети Београду је дао низ изјава које благо речено изазивају забринутост јер је до сада Брисел фигурисао као несумњиви бранилац моралних вредности и одлучни борац против сваког облика савременог неонацизма, ма где се он појавио. Али како дословно рече Ефраим Зуроф: „Није никакво изненађење што се све то у Хрватској дешава по њеном уласку у Европску унију, јер се исто десило и са другим источноевропским земљама. Сада, када у њима расту неофашистичке тенденције, Брисел не каже ни реч, већ – спава“, закључио је познати јеврејски стручњак.

Међутим, чини се да спавање пред тим злом, како рече Зуроф, није толико проблем Брисела, колико оних који још верују у његову будност пред тим проблемом савременог света.