Док се вади гас из шкриљаца земља подрхатава

30-12-2013 02:11:39 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Beyond Coal and Gas/cc-by-sa |


У Америци су учестали земљотреси у државама чије територије су увек сматране сеизмички мирним. У Оклахоми од 2009. године подземни потреси су учесталији десетак пута. Неки научници сматрају да сеизмичка активност нема нормални карактер, већ је позвеана са људском делатношћу на експлоатацији гаса из шкриљаца, који се добија методом такозваног фрекинга.

Уочи католичког божића Оклахому су потресали подземни потреси јачине 4,5 степена. Јак земљотрес од 5,6 степени се десио у држави пре свега две године. По речима геолога, 80-их и 90-их година овај регион је сматран сеизмички мирним. Али у последње 4 године активност је у држави скочила отприлике 30 пута. Тачни узроци учесталих природних катаклизама у Северној Америци нису познати. Научници не искључују да потреси могу да буду последица активног мешања човека.

У Оклахоми се налази више од 4000 нафтнх и гасних бушотина, коментарише научни секретар Института за теорију прогнозе земљотреса и математичку геофизику РАН Александар Горшков:

- То што се јачње сеизмичке активности дешава на местима где се врши вађење гаса из шкриљаца ничему не противречи. У Америци, у региону Денвера у држави Колорадо, на нафтним пољима је бележено јачње сеизмичности приликом увећања експлоатације.

Приликом вађења нафте и гаса који се налазе у шкриљачним стенама, најчешће се примењује такозвани фрекинг, скраћено од термина HydraulicFracturning. У бушотину се узбризгава вода под огромним притиском. На крају камене стене не издржавају и пуцају, особађајући нафту и гас. У стуштини то и јесте мали вештачки земљотрес, који не представља озбиљну опасност. Али у индустријским размерама оваква пуцања могу да доведу до промене структуре земљине коре. До чега то на крају може да доведе научници споре већ много година. Коментарише Александар Горшков.

- Ефекат јачања сеизмичке активности прилично често се бележи у регионима где се врши индустријска експлоатација нафтних и гасних налазишта, на рчаун тога што се ради повећања ефикасности експлоатације у буштоине пумпа вода, а то мења притисак унутар слојева. Тако се дешава процес формирања нових пукотина, и као што се каже, стене почињу да пуцају. при томе могу да настану прилично јаки земљотреси.

Индустријалци и влада САД инсисирају на томе да су такве технологије безбедне. Али са њима се категорично не слажу заштитници природе. Они везују ескплоатацију нафте и гаса из шкриљаца са елементарним непогодама и загађењем животне средине. Становништво многих земаља се залаже против коришћења метода фрекинга, истиче еколог Алексеј Јаблоков.

- Ове технологије су опасне за природу. Како се обично дешава приликом увођења нових технологија, еколози имају огромне примедбе, а присталице нових технологија тврде да нема ништа страшно. Мислим да нарвно треба предузимати свакакве додатне мере како се не би десило клизање земљине површине, земљотреси, загађење подземних вода, мада како то да се учини ја не разумем баш најбоље.

Од 2008. године експлоатација нафте и гаса у САД је скочила за преко 50%. Отприлике од тада Американци су почели да обраћају пажњу на учестале подземне потресе.

Кира Калињина,