Стаљинград и Безруков претекли супарнике

30-12-2013 02:13:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најбољи глумац 2013. године, по мишљењу већине руских грађана, јесте Сергеј Безруков. За најбољи филм становници земље су прогласили Стаљинград режисера Фјодора Бондарчука. Такви су резултати масовног социолошког анкетирања који по традицији спроводи Савезни центар за испитивање јавног мњења.

Сергеја Безрукова признају најбољим већ четврту годину за редом. Парадоксално, али 2013. године руска кинематографија није понудила нове упечатљиве улоге овом талентованом глумцу. А телевизија као да је продужила његов прошлогодишњи тријумф у филму о истакнутом песнику и кантаотуру Владимир Висоцком: на јесен је била приказана телевизијска варијанта филма Висоцки. Хвала што си жив. Сергеј Безруков је одигирао главног јунака тако истинито да су неки гледаоци заиста поверовали да је совјетски песник и глумац жив. наравно, пластична шминка прави чуда, може се постићи свака портретна сличност. Али фигура, гестови, покрети, коначно глас идола... То је велико мајсторство глумца – и велика љубав према идолу милиона руских грађана, прем аоној истини, суровој и често болној коју је бранио у свом стваралаштву Висоцки.

Према речима режисера филма, Сергеј Безруков је радио на снимању скоро као Висоцки, до последњег даха. Није тајна да је Безруков у професији максималиста – и на филму, и у позоришту. Глумац каже:

- Излазећи на сцену у разним улогама, ја проверавам нешто за себе, проверавам себе у улогама, зато што је то главни део мог живота. Трудим се да будем поштен пред самим собом, то је истина...

Што се тиче филма Стаљинград, његов успех је био предвидив. Филм о једном од најупчатљивијих догађаја Другог светског рата – Стаљинградској бици, о храброј совјетској извидници која се нашла потпуно опкољена, али је успела да пружи достојан отпор непријатељу постао је прави народни хит. О том великом рату снимљено је много одличних филмова, каже режисер Фјодор Бондарчук, али ми нисмо конкурисали, ми смо смислили нов кинематографски језик узпримену савремених технологија IMAX 3D.

- Обукли смо Стаљинград у формулу таквог приповедачког дела, да не кажемо саге или бајке... Код нас није уобичајено да се тако говори о сакралним темама Великог Отаџбинског рата, али управо такав разговор смо понудили. Снимали смо другачији филм, у другом времену, управо зато смо на добитку.

При томе на добитку по свим параметрима: Стаљинград је погледало преко 6 милиона људи, он је зарадио највише од свих руских филмова не само 2013. године, већ за целу деценију! Он је оставио иза себе чак стране блокбастере и то је, како сматра Фјодор Бондарчук, права историјска мисија филма!

- Мишљење о филму може да буде различито, посебно у кинематографским круговима. Али то што је он пробио нишу управо у односу према великим америчким филмовима, то је важно. Чињеница остаје чињеница: то може да се уради! Сетите се, постојала је иделогија: нема шта да улазимо на туђу територију, зато што је то немогуће у принципу. Сада је ова догма разбијена, и макар такве речи више нећемо чути!

Међу 10 најпрофитнијих филмова деценије је ушао и филм Висоцки. Хвала што си жив.