У сиријском приобалном појасу ће радити руска компанија

31-12-2013 09:45:36 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руска компанија Сојузнефтегаз постала је прва страна компанија која је добила право за истраживање, освајање и експлоатацију нафте у сиријским територијалним водама. Ових дана у Дамаску Министарство за нафту и минералне ресурсе Сирије и Сојузнефтегаз потписали су одговарајући споразум који је био резултат петомесечних преговора. Према информацији сиријских медија пробно бушење у мору ће се вршити на укупној површини од преко 2 хиљаде квадратних километара.

Према подацима руководиоца Центра за стратешка истраживања у Дамаску Имада Фавзија аш-Шуејбија, у сиријском приобалном појасу налази се 14 нафтних басена. Од њих 4 нафтна поља – од либијске границе до луке Банијас – могу да осигурају ниво експлоатације, упоредив са кувајтским показатељима. То може да промени економску ситуацију у региону.

Своју оцену ситуације у области вађења нафте дописнику Гласа Русије дао је старији саветник Сиријског европског економског савета доктор Фади Ајаш.

- Све што се дешава сада на блискоисточном региону, то је пре свега борба за енергенте. Русија, као што се зна, лидер је у тој области, и индустрије многих земаља Европе зависе од руских енергената. То наводи западноевропске земље да им траже алтернативу. Што се тиче сиријске приобалне зоне, за разраду њених налазишта борило се неколико страних компанија, али по збиру разних фактора решено је да ће налазиште разрадити руска компанија.

Руски нафташи већ дуже време сарађују са Дамаском у тражењу нафте и гаса. Своје стручњаке Сојузнефтегаз је упутио на изстраживање налазишта још пре десет година. Уз њихову помоћ 2005. године на већ истраженим бушотинама била је пронађена нафта сумарног потенцијала експлоатације од милион барела годишње. У случају да у обалској зони резерве нафте и гаса буду значајне, економија Сирије ће добити десетине милиона долара. То ће утицати позитивно на општу економску ситуацију у земљи.

Са тим се слаже и сиријски екпсерт доктор Фади Ајаш.

- Разрада налазишта у приобалном појасу може да допринесе приливу инвестиција у Сирију, што ће изазвати побољшање других економских показатеља у земљи измученој ратом.

Према прогнозама експерата, експлоатација нафте у Сирији може да изнесе временом до 7 милиона барела дневно. А по резервама гаса земља може да се нађе на 4. месту у свету.

Екатерина Шћербакова,