Андреј Нестеренко: Руски грађани воле Црну Гору не само због туризма

31-12-2013 01:55:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Резимирамо резултате 2013. године са амбасадором РФ у Црној Гори Андрејем Нестеренком

Ваша екселенцијо, пред нову годину уобичајено је заборављати старе увреде и неспоразуме. У црногорским медијима 2013. године доста је писано о томе да је ситауција око КАП-а могла да се одрази на односе наших земаља. Да ли се слажете са том тачком гледишта? Или смо и даље, као и обично, у позитивном расположењу?

- Руско-црногорски односи доследно се развијају више од 300 година. Наши односи имају пријатељски карактер и желим да подвучем да то није политичка парола, пошто је то условљено блискошћу језика, културе, религије, наше заједничке историје. Поводом КАП-а желео бих да подсетим да је приватизација комбината била строго комерцијални посао, зато не би било коректно говорити о њој у контексту руско-црногорских односа. Могу да кажем да је 2013. године била врло успешна са свих тачака гледишта. Набројаћу неке догађаје. Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров и премијер Црне Горе Мило Ђукановић састали су се на маргинама минхенске међународне конференције по питањима европске безбедности. Одржано је заседање међувладиног комитета за економску, трговинску и научно-техничку сарадњу. Не могу да заобиђем ни учешће Патријарха Московског и све Русије Кирила у прослави 1700 година Миланског едикта и освећење Саборне цркве васкрсења Христовог у Подгорици. То је био значајан догађај за читав православни свет. Такође смо одржали велики број манифестација везаних за културу, науку, образовање.

Према вашем мишљењу да ли је Црна Гора за руске грађане престала да буде само место за одмор. Да ли се стичу услови, на пример, за вођење бизниса, за инвестиције, да ли постоји заинтересованост од стране наших суграђана?

- Руски грађани воле Црну Гору не само као туристичко место. Многи су купили овде некретнине, ако тако може да се каже, живе на сталној основи, у складу са постојећим законодавством. То вероватно и јесте инвестиција. Многи воде бизнис, углавном средњи и мали, али нешто може да се уброји у велик, наравно, узимајући у обзир размере економије земље. У Црној Гори од октобра прошле године делује рускофонска дијаспора. Амбасада са њом сарађује, стално посећујем јавна заседања и могу да кажем да број чланова ове организације стално расте. Мислим да Црна Гора чува позиције као земља привлачна за туристе и таква тенденција остаје. Мада постоје одређени ограничавајући фактори, на пример размере постојећих аеродрома. Истина, знам за пројекат њихове модернизације и повећања, тако да се надамо да туристе убудуће чека виши ниво услуге.

Изнесите, молимо, планове за 2014. годину...

- Очекује нас ново заседање међувладиог комитета, консултације МСП-а, контакти по парламентарној линији и између министарстава. Желим да истакнем да црногорска спортска делегација планира да посети Олимпијаду у Сочију. И још нас очекује читав низ догађаја јубиларног карактера: 700-годишњица Преподобног Сергија Радоњешког, а овде код нас је манастир који носи његово име и где служе монахиње из Русије. Треба истаћи 100-годишњицу почетка Првог светског рата. И још 70-годишњицу укидања блокаде Лењинграда. Наравно, то је више наш интерни датум, али учесници антифашистичке коалиције су дали свој допринос како би тај ужас заувек постао прошлост. У јануару у Херцег-Новом, познатом по томе што је почетком прошлог века примао руске емигранте, заједно са руским меценама планирамо да откријемо споменик истакнутом дипломати и политичком посленику Сави Рагузинском Владиславићу. Повода је прилично много и биће нам драго да видимо на нашим манифестацијама све заинтересоване.

Господине амбасадоре, шта бисте пожелели слушаоцима Гласа Русије и једноставно свим становницима Балкана?

- Хтео бих да честитам свима Нову годину и Божић. Нека у вашим домовима увек буде топло и пријатно, у породицама нек влада мир и разумевање. Среће, здравља, стрпљења, љубави, успеха свима вама!

Господине амбасадоре, примите наше честитке поводом Нове године и Божића.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ