Амбасадор Србије у Москви: 2013. година је била успешна, 2014. - биће још успешнија

01-01-2014 05:01:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Славенко Терзић је 2013.године био постављен за амбасадора Србије у Москви и врло брзо је постао добар пријатељ наше редакције.

Зато је потпуно разумљиво што смо га замолили да резимира резултате године за нама:

- У име амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији и у своје лично име честитам свима Нову годину и предстојећи празник Божић и сматрам да је, без обзира на трагичне догађаје који су се догодили у нашој пријатељској Русији, ова година за наше односе била веома добра, чак могу рећи и веома успешна. Сматрам, да би о овоме требало говорити.

Било је неколико сусрета на високом нивоу, састајали су се председници Србије и Русије, потписана је декларација о стратешком партнерству. Током године, била су потписана два уговора, са једне стране са Руским железницама, у вези са ремонтом пруга у Србији. Са друге стране, то је уговор о новцу неопходном за србски буџет, било је отворено представништво Сбербанке. Такође, било је неколико посета нашег премијера Русији, било је потписано седам уговора међу Србијом и Русијом. Желим да подвучем важност пројекта „Јужни ток“. Чини ми се, да је овај пројекат важан не само за Србију, већ и за читаву Европу, кључно важан за енергетску стабилност балкнаског региона, а у том смислу и за Србију. Зато је почетак градње „Јужног тока“, добар знак у развоју односа међу Србијом и РФ.

Господине амбасадоре, сви поменути пројекти су резултати дугог рада на активизацији сарадње. Да ли је током 2013.године било још неких дешавања усмерених на јачање веза у будућности?

- Требало би издвојити прву и велику инвестициону конференцију Републике Србије у РФ, која је 30.октобра 2013.године била одржана у Привредној комори РФ. На овој конферецији је био присутан и председник Србије Томислав Николић. Сада, почетком марта очекујемо велику изложбу „Експо Русија“ у Београду. На њој ће учествовати представници највећих компанија и представника руских региона.

Али, важно је то што постоји још простора за развој наших веза на економском нивоу, на нивоу трговине међу двема државама и тешње сарадње у области науке, туризма, сусрета малдих.

Захвални смо РФ за пријатељску и доследну подршку очувања територијалне целовитости и суверенитета Србије над КиМ. Велики и искрени поздрав и честитке свим слушаоцима „Гласа Русије“.


КАТЕГОРИЈЕ