2013 – резултати руске војне реформе

01-01-2014 06:22:48 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Минула година била је обележена низом важних догађаја у Оружаним снагама и одбрамбено-индустријском комплексу РФ. Била је покренута масовна производња оружане и војне технике за сопствену армију, флоту и ратно ваздухопловство, покреће се серијска производња ситема нових образаца. Данашњи процеси одређују лик руске армије деценијама унапред.

Важан за оружане снаге овогодишњи процес је наставак војне реформе, која је ипак подвргнута озбиљној корекцији. При истом циљу – стварању савремених мобилних оружаних снага, које су у стању да подједнако ефикасно решавају задатке у великом рату и у локалним конфликтима, низ одлука је био коригован.

Озбиљне промене тицале су се војне медицине, која је требало да буде пребачена на цивилну основу, војне јуриспруденције, војног образовања, где после усвајања нових школских програма обновљен је упис курсиста у војне школе.



У организацији Оружаних снага најозбиљније промене су се тицале ратног ваздухопловства за које се нашло да није сврсисходна базична структура која предвиђа обједињавање јединица и одреда ратног ваздухоплоства у релативно мали број великих ваздухопловних база. Војна авијациај се враћа структури: једна база – један пук, као сврсиходнијом и лакшој за управљање.

Пребацивање копнених трупа на бригадни систем комплтеирања за сада се не подвргава сумњи. Разматра се питање о међукарици између армијског и бригадног штаба због чега очигледно Министарству одбране предстоји тражење оптималне структуре за дивизију или корпус новог обрасца. Повратак на формат дивизије Таманске и Кантемировске дивизије у 2013. години није решење проблема.

Врло важан знак 2013. године је прелазак на велику серијску производњу оружја и предају трупама читавих комплета нове технике за потпуно опремање одговарајућих јединица. То се тиче између осталог сложених система као што су оперативно-тактички ракетни комплекси Искандер (опремљене су две бригаде), противавинско-ракетних система С-400 (три пука) и низа других.

Најактивније тече модрнизација ратног ваздухопловства. Војна авијација је добила око 70 авиона и преко 100 хеликоптера разних типова, при томе обими производње и даље расту. План за 2013. годину је испуњен потуно, по неким позицијама је предато чак више технике него што се очекивало. У контексту обнављања производње авиона цивилне авијације то омогућава да се говори о обнови авионске индустрије. Авиоонска производња са своје стране већ сада формира у змљеи потражњу за високотехнолошким деловима и услугама, што ће се у преспективи благотворно одразити на економију у целини.



Добиће нову технику и флота. 2013. године ратна морнарица коначно је добила две прве подморнице пројекта 955 Бореј и подморницу пројекта 885 Јасен. Оба пројекта се граде серијски, при томе темо ће се увећавати. Наставља се изградња фрегата и корвета нове генерације, прве фрегате пројекта 11356 ће ући у састав флоте већ 2014-25.

Темпо модернизације копнених трупа за сада није тако висок. У очекивању технике нове генерације која ће кренути у серијску производњу 2015-16. године, за копнене трупе се углавном врши ремонт и модернизација већ постојећих возила. Упоредо са тим проценат савремене – тачније нове или модернизоване технике – у копненој војсци је достигао 21%, мада пре седам година није премашивао 4-5%.

Очигледно да војна индустрија обнавља своје могућности изгубљене 90-их и 2000-их година. Питање њиховог ефикасног коришћења није само циљ одбране, већ и укупне модернизације руске економије.

Илија Крамник,