Зима мотивише становнике Русије на радне подвиге

30-11--0001 12:00:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски државни службеници, радници аутомобилског бизниса и топ-менаџери већине компанија зиму сматрају идеалним временом за посао. Међутим, ово не значи да дуг зимски одмор није веома користан, убеђена је већина становника Русије.

Крајем новембра – почетком децембра компанија за запошљавање Head Hunter обавила је истраживање: како зима утиче на карактер радног процеса Руса. Испитано је преко две хиљаде запослених из фирми, организација и предузећа, који раде у целој земљи у главним областима економије и бизниса. Испоставило се да анкета није узалуд спроведена, односно да зима позитивно утиче на радну активност сваког трећег испитаника.

О томе шта је заправо стручњаке Head Hunter навело на мисао да проуче питање сезонских варирања наше стваралачке делатности за „Глас Русије“ је говорио директор за истраживање компаније, Глеб Лебедев:

- Традиционално се сматра да лепо време и могућност да човек раније изађе с посла како би провео време у природи, негативно утиче на радно расположење. Зато смо одлучили да испитамо да ли је то заиста тако и шта сматрају сами запослени. И стварно, испоставило се да у току хладног периода, по мишљењу радника, има много мање саблазни и да због тога у принципу више времена посвећују послу. Таква је скоро половина. А читавих тридесет седам процената испитаника каже да их хладни дани чине бодријима и да их приморавају да буду много активнији у решавању питања везаних за посао.

У принципу, 14% испитаника је навело да зиму сматра идеалним периодом за ефикасан рад. Ово је мишљење пре свега запослених у области аутомобилског тржишта, државних службеника и представника највишег менаџмента.

Разуме се, међу испитаницима су се нашли и такви радници које само хладно и ружно време приморава да остану на радном месту, примећује Глеб Лебедев. Док би лети радосно изашли да презалогаје у неком кафићу, зими се уместо тога за време ручка баве послом, жваћући сендвиче које су донели од куће.

Уједно, међу Русима који су били у кључени у истраживање веома је велики број људи код којих радни процес зими стиче успорени карактер. Таквих, по резултатима анкете, има двадесет четири одсто. Они се жале да им се стално спава, да су троми и жале се на гужву на путевима која отежава њихов благовремени долазак на посао, као и повратак кући на вечеру. Занимљиво је да никакву везу између годишњих доба и сопственог радног елана не види око половине испитаника – четрдесет шест процената.

Истовремено, истраживање је открило и извесну нелогичност у понашању оних који се потпуно посвећују послу и оних за које сваки одлазак у канцеларију или у предузеће зими представља херојски подвиг. Јер, испоставља се да обе категорије улажу у рад све снаге, али само четири процента испитаника одмор узима у зимском периоду, истиче Лебедев:

- Не може се, наравно, заобићи чињеница да су новогодишњи празници прилично дуг период и да постоји могућност да се овом периоду природа одмор захваљујући чему се може добити прилично дуг одмор. Дакле, ако се узме обичан, стандардни одмор од две недеље, добија се скоро три и по недеље одмора.

Притом је, по речима стручњака већи део испитаника свих категорија, педесет седам процената – уверен да дуг новогодишњи одмор само погодује радном процесу, што је очигледно у противречности са званичном тачком гледишта представника надлештава која одговарају за мониторинг расположења на домаћем руском тржишту рада.

Без обзира на ову противречност ми се са задовољством придружујемо већини. Срећна Нова година!

Никита Сорокин,