Дарко Младић: Мој отац се часно и херојски борио за слободу свога народа против најмоћнијих непријатеља

03-01-2014 11:05:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Тужилаштво упркос политичком притиску није било у стању да изведе ниједан доказ против генерала Младића

У Хашком трибуналу пред којим се води поступак против команданта Војске Републике Српске Ратка Младића је завршена фаза извођења доказа од стране Тужилаштва. О успесима и неуспесима Тужилаштва смо разговарали са сином генерала Младића, Дарком Младићем, који је за Глас Русије изнео своје ставове и став одбране.

Дарко, реците нам по Вашем мишљењу, шта је Тужилаштво успело да докаже или не докаже, а знамо да имају један огромни апарат који ради за њих?

- Овог месеца је Тужилаштво у Хагу коначно завршило своју фазу у којој су бранили своје тезе којима оптужују генерала Ратка Младића. Морам да кажем да је сада очигледно да Тужилаштво није одбранило своје тезе упркос томе што су имали на располагању, од његових личних белешки, преко све могуће документације и државне подршке више државних администрација, да нису били у стању да изведу ниједан доказ против генерала Младића. Ништа ново нисмо видели у њиховом поступку и у суштини су покушали са вештацима који немају довољно знања и кредибилитета да поткрепе недостатак доказа против генерала Младића.

После таквог неуспелог доказивања, да ли имају још неке инструменте како би вршили притисак, како на Суд тако и на читав процес?

- У том смислу мислим да је сад већ очигледно да је једини инструмент на који Тужилаштво може да рачуна је политички притисак. Уз помоћ притиска заинтересованих држава које су учествовале у разбијању Југославије ратовима деведесетих година, они у суштини на силу и покушавају да одрже једну слику коју нису успели да докажу.

Да ли је иједан доказ или сведок указао на евентуалну кривицу генерала Младића?

- Они су завршили, нису показали ништа ново. Против генерала Младића нема никаквих доказа. Нема докумената, нема сведока који би указали на то да је он наређивао или планирао било какав злочин, поготово у светлу тога што они имају чак и његове личне белешке. Ако погледате у суштини, да је он оно што они тврде да јесте, морало би да буде море тога у његовим личним белешкама. Они нису били у стању да извуку једну реченицу којом би могли њега да оптуже.

Тужилаштво покушава да наметне тезу као да је генерал Младић у сваком тренутку знао шта се дешава на сваком месту?

- Да, сада они, будући да немају доказа, немају сведока, они покушавају кроз вештаке да докажу своју тезу, а та њихова теза је да је генерал Младић имао такву контролу над Војском Републике Српске и уопште ратним дешавањима, какву није успела ниједна армија света, укључујући и америчку која сада ратује на више фронтова, да успостави. Оно што они покушавају да докажу кроз своје вештаке још увек није остварено у војној пракси. Да је то таква контрола, такво командовање, такав проток информација, малтене да је он био свемогућ.

Тужилаштво тврди да је генерал Младић у свако тренутку имао све информације.

- Јесте, тврде да је на сваком месту у свако време имао информацију. Значи то што они покушавају да докажу је недостижни идеал руковођења и командовања. Поготово када имате у виду да је то било пре 20 година, односно шта је било пре 20 година уопште, у технолошком смислу у односу на данашње време. Слаба технологија, нема интернета, нема мобилних телефона, не ради фиксна телефонија, слабе телекомуникације и не само то. Ми смо били изоловани и санкцијама и оно што је тада постојало, ми у суштини нисмо ни имали, или смо имали у врло малој мери на располагању.

И поред никакве комуникације у то доба, они покушавају генерала Младића да представе као "свезнајућег"?

- Они покушавају сад генерала Младића да осликају као неког идеалног команданта који је све апсолутно информације држао у глави и контролисао и наређивао све. И по данашњим стандардима нема војске која је успела ту врсту командовања да оствари, укључујући и америчку која сада води неколико ратова, и у Авганистану и у Ираку и ко зна где све, а од нас имају неупоредиво веће ресурсе. И финансијске и технолошке и људске.

Сведоци-вештаци су скоро сви, из тада НАТО непријатељских земаља које су бомбардовале Републику Српску, а после и СР Југославију и да ли су они уопште кредибилни да сведоче?

- Делује гротескно тај њихов покушај, да кроз неке вештаке, који су официри земаља које су ратовале против нас "докажу" своју тезу. Како може један амерички официр који је био практично у рату са нама да вештачи, која је то његова објективност? Друго, официри који су тамо употребљени као вештаци су официри ниског нивоа знања и ниског ранга. Велико је питање сам ниво њиховог знања и њихове кредибилности и у стручном смислу, а не само што се тиче објектиности у односу на стране у сукобу.

Шта још на крају остаје на располагању Тужилаштву?

- Нажалост осим политичких притисака о којима сам већ причао Тужилаштво изгледа има још једног веома утицајног савезника. То је део судија из судског већа. Пре неколико дана је одбрана послала захтев за изузеће судија Орија и Флугеа у коме је детаљно и необориво образложила разлоге због којих они нису у стању да изрекну објективну и непристрасну пресуду. Сада остаје да видимо шта ће жалбено веће имати да каже по том питању.

После целе своје фазе, Тужилаштво једноставно није успело да докаже своје тврдње. Остаје само политички притисак заинтересованих држава који се нажалост изгледа остварује и помоћу судија. То су она средства која су они од почетка користили и до краја се ослањају на њих. Покушај да преко вештака, тенденциозно упакују у некакву форму своје тезе, како би задовољили потребу да сакрију праву истину о рату који су водили против нас не може да издржи никакву озбиљну анализу. У ствари иза тога не стоје никакви аргументи нити докази и ја се надам да ће одбрана имати на располагању бар онолико времена колико је дато тужилаштву како би показала целом свету да се мој отац часно и херојски борио за слободу свога народа против најмоћнијих непријатеља. Уосталом на исти начин се и сада бори нарушеног здравља и у оваквим отежаним условима до краја, као што се борио и у време рата.


У Хашком трибуналу у овом тренутку налази се двадесеторо Срба којима се још суди или који још чекају да се донесе одлука о њиховим жалбама. Њима се може писати на адресу трибунала:


(име примаоца)
P. I. Haaglanden vestigint
Scheveningen
Pompstationsweg 32
2597 JW Den Haag
The Netherlands

Разговарао Вања Савићевић,


http://serbian.ruvr.ru/2014_01_03/Darko-Mladic-Moj-otac-se-chasno-i-herojski-borio-za-slobodu-svoga-naroda-protiv-najmocnijih-neprijatelja/


КАТЕГОРИЈЕ