Сочи-2014: игре радости и спорта

03-01-2014 09:37:32 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Лешек Милер, премијер РП (2001-2004), председник Савеза демократских левичарских снага:

Експлозије у Волгограду су злослутно одјекнуле над Сочијем, престоницом Зимске Олимпијаде 2014. Многи постављају питање да ли председник Путин може да гарантује безбедност свим учесницима на такмичењима. Не сумњам у то да ће Владимир Путин и руске власти учинити све како би створили одговарајуће услове за одржавање Игара. Али, председник Обама није могао да осигура безбедност бостонског маратона, а председник Клинтон – Олимпијаде у Атланти.

Још раније, 1972. године, за време Олимпијаде у Минхену, власти СРН нису успеле да спрече напад на израелске спортисте у којем је погинуло њих 11.

Због тога нико од људи који осећају припадност западној цивилизацији не може да гледа на крваве терористичке актове с позиција незаинтересованог посматрача. Нема доброг и лошег тероризма, а злочиначка терористичка дејства су усмерена против сваког од нас. То није рат председника Путина с борцима за слободу, то је рат целог света против тероризма. Русија је дала значајан допринос борби с мрачним силама исламског фанатизма, она активно сарађује с међународном заједницом, у шта смо се могли уверити за време горе поменутог бостонског терористичког акта у САД. Само заједнички координиране активности, међусобна помоћ у хватању злочинаца и оштре санкције према земљама и организацијама које их подржавају, омогућиће ефикасну борбу против највеће претње по савремени свет.

Русија има права да очекује од међународне заједнице солидарност у овој борби. Између осталог – од Пољске. Нико не може да нам гарантује да ако у Сочију буде имао среће неки у низу мученика жртва неће бити пољски олимпијац или туриста. Такође се треба одрећи сваког релативизма због којег се терористи који обављају терористичке актове на Западу и у САД називају злочинцима и бандитима, а кад се то исто дешава у Русији они постају устаници и борци.

Нема сумње да се исламисти одавно спремају да осујете Олимпијаду у Сочију, у име свог Алаха спремни су да залију крвљу белу олимпијску заставу, да убијају људе који буду допутовали да би доживели спортске емоције. Треба их спречити по сваку цену.

Терористи доводе у опасност основно право човека – право на живот. И зато сами треба да буду лишени свих права. Сигуран сам да ће Русија заштити Олимпијаду 2014, да ће Зимске Олимпијске игре постати празник радости и спорта.

Лешек Милер, премијер РП (2001-2004), председник Савеза демократских левичарских снага


КАТЕГОРИЈЕ