Главно је да се руски и србски народ међусобно помажу

03-01-2014 03:35:28 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Србска секција Међународног Фонда јединства православних народа резимира резултате 2013. године.

Према речима управнице Наталије Коцев, година је била обележена читавим низом богатих садржаја и манифестација:

- Ми смо празновали неколико важних датума, као што су на пример 1700.годишњица Миланског едикта, 1025 година од како су Руси примили хришћанство, 1150 година словенске писмености. Велики део манифестација је био у вези управо са овим датумима. Организовали смо тим поводом неколико концерата где су учествовали чувени извођачи из Русије и Србије. Наша секција Фонда много ради са децом и омладином. 2013.године смо заједно са фондом „Помозимо на делу“ под руководством Олге Серебрјакове доводили децу са КиМ у Русију. Током овог путовања, деца нису била само у Москви, већ и у другим градовима, као на пример у Сергијевом Посаду и у постојбини Александра Невског- у граду Переслављу Залеском. Они су дуго након овог путовања причали о својим доживљајима. Наша секција је такође заслушна за издавање књиге чувеног београдског филолога Андреја Тарасијева „Четири духовника“, у којој се говори о животу свештеника, који су се након Првог светског рата нашли у Србији. Чини ми се да је у тој књизи веома добро описано пријатељство два народа. Сматрамо да је ово велики допринос изучавању историје руске и српске државе.

Србска секција Фонда планира 2014.године да настави свој рад са децом и омладином, као и да настави са издавачком делатношћу и оргнизацијом нових манифестација:

- Чекамо нова дела Андреја Тарасијева, већ се спремамо за прославу Дана словенске писмености. Наставићемо да радимо са децом. Планирамо да поново доведемо децу са КиМ, али и из Републике Српске у Москву. Међу нашим темама је „Држава, Црква, друштво: историјске поуке и перспективе“ и конферениција у Нишу, планирана за фебруар.

Почетком децембра је из Москве долазио председник Фонда Валериј Алексејев и већ смо са њим размотрили програм конференције. Нажалост, он није успео да се сусретне са председником Србије Томиславом Николићем, који је у том моменту био на сахрани Нелсона Манделе. Ипак, надамо се да ће господин Николић учествовати на конференцији.

И за крај, када је господин Алексејев био на пријему код председника Скупштине Небојше Стефановића, он је уручио одлуку комисије Фонда, коју је потписао председник савета Патријарх Кирил, о награђивању председника Републике Српске Милорада Додика премијом Фонда за 2013.годину.

За крај нашег разговора, чућемо новогодишњу честитку Наталије Коцев:

- Наравно, пожелела бих добро здравље, то је сад свима неопходно. И најважније, волела бих када би руски и србски народ убудуће помагали један другом.

Са наше стране ми желимо србској секцији Фонда једниства православних народа много успеха у њиховом раду!

Григориј Соколов,