Спорт у епохи Романова и савремена уметност на Олимпијским играма у Сочију

04-01-2014 11:32:55 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Бицикл последњег руског цара Николаја II и хаљину за јахање Катарине Велике свако може погледати на јединственој изложби "Спорт и царска породица", која је отворена 21. децембра у Музеју уметности у Сочију уочи зимских Олимпијских игара. Више од две стотине експоната, укључујући и ретке фотографије царске породице у послеподневној променади, стигло је у олимпијску престоницу из музеја "Петерхоф". Спортски дух се може осетити на изложби "Спорт-уметност-Сочи", која се одржава у истом музеју. Њени организатори су је већ назвали "правом химном Олимпијаде.

Тема "Романови и спорт" никада раније није разматрана као посебна експозиција. Иако материјала за дискусију и проучавање има више него довољно. Управо захваљујући Романовима, у Русији су почели да се развијају разни спортови: тенис, мачевање, веслање, бициклизам. Од XVIII века, сви чланови царске династије су се интересовали за спорт и велику пажњу су поклањали својој физичкој форми, испричала нам је генерални директор музеја "Петерхоф" Елена Каљницкаja:

- У почетку, то су биле игре на свежем ваздуху. Онда је за време Петра I уведeна обавезна физичка обука у свим војним школама. У XIX веку у Европи се већ развијао бициклизам, градили су се тениски терени. Нешто је дошло из Енглеске, нешто из Француске. Сама реч "спорт" потиче од старофранцуског de sport. Сви велики кнезови су се бринули о свом здрављу. Жене су, такође, волеле тенис, кајак, крокет. У XVIII веку је и лов уврштен у спорт. Многе руске царице су страсно волеле лов, поготово Ана Ивановна.

Велика љубитељка лова Ана Ивановна, која је дошла на власт 1730. године, након свргавања унука Петра I, увек је носила напуњене пиштоље. Ако је на своју несрећу поред двора пролетела птица, царица је без размишљања пуцала. Чисто из забаве. Пуцала је она и на обичне предмете - посетиоци изложбе могу оценити царицину прецизност на примеру прострелне даске из Петерхофског дворца Монлезира, јединственог експоната колекције. Изрешетана даска - само је једна од многих ретких ствари. Практично 90% експозиције ће бити приказано први пут.

Даљи развој физичке културе у Русији се може пратити на оближњој изложби "Спорт-уметност-Сочи", на којој је сакупљено више од 200 радова аутора из целе земље. Наравно, главна тема изложбе су зимски спортови. Фановима легендарног совјетског хокејаша Валерија Харламова ће сигурно бити интересантан портрет звезде из 1972. године. Љубитељи уметности се могу дивити клизачима, нацртаним врућим воском на тканини. Ова изложба - једна је од највећих у свету ове врсте, саопштила је једна од кустоса изложбе Светлана Фајзулина:

- Изложба је веома разноврсна. Сакупљен је велики - као никад - тематски блок скулптура. Ликовна уметност буквално пева химну Олимпијаде. Уосталом, овде су представљени не само различити жанрови и материјали, већ и многе врсте уметности: графика, сликарство, скулптура, народна уметност, и тако даље.

Изложбу може посетити свако - улаз за све у градски музеј током Олимпијских игара биће потпуно бесплатнан. Ово је поклон организатора Игара својим гостима. А има се шта и видети. У музеју Николаја Островског ће бити одржана изложба радова познатог уметника Сергеја Андријака, мајстора акварела и оснивача сопствене школе. Његова мртва природа и пејзажи су више пута излагани у познатим европским музејима. Јединствени археолошки налази се могу видети у Историјском музеју на изложби "Древно злато Кубана и Црноморског краја", где најстарији артефакт потиче од пре 5000 година.

Александра Дибижева,