Русија чува позиције на светском тржишту нафте и гаса

05-01-2014 11:55:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Без обзира на јачање конкуренције на светском тржишту и проблеме који и даље постоје у светској економији, Русија је 2013. године сачувала водеће позиције у енергетском сектору. По збирној експлоатацији угљоводоника земља остаје лидер престичући и Саудијску Арабију и Сједињене Америчке Државе.

2013. године руска нафтна грана је поставила још један у низу рекорда – у новембру је ниво дневног вађења црног злата износио 10 милиона и 610 хиљада барела. То су најзначајније цифре од времена распада СССР. Оваква економија даје наду у то да ће 2014. године и извоз нафте показати раст, сматра главни стратег финансијске групе БКС Максим Шеин.

- 2013. године руски ниво експлоатације је достигао рекордне показатеље у постсовјетском времену и може се очекивати да ће уз даље повећање нивоа екаплоатације који може износити од 0,5% до 1% доћи до одговарајућег повећања извозних испорука. Дакле, извозне испоруке се могу повећати за око 2%. Око половине све нафте која се вади у Русији одлази у извоз.

Главни извозни посао године је уговор између „Роснефта“ и кинеског CNPC о додатној испоруци 365 милиона тона нафте за 270 милијарди долара. Још је био потписан и меморандум са Sinopec за 100 милиона тона и 85 милијарди долара.

Има успеха и кад је гас у питању – извоз плавог горива је порастао за скоро 10 процената. Испоруке за даље иностранство су се на основу резултата јануар-септембар 2013. године повећале за преко 20 процената, сматра Максим Шеин.

- „Газпром“ је у Европу у току године испоручио више него што се очекивало. Дакле, сви разговори о томе да „Газпром“ нагло губи своје позиције на европском тржишту гаса нису потврђене.

За запослене у гасном сектору 2013. година је била значајна на свој начин. Ступио је на снагу закон о либерализацији извоза компримованог природног гаса који отвара пут на страна тржишта компанијама као што су „Роснефт“ и НОВАТЕК. Обе планирају изградњу својих фабрика компримованог гаса. Први уговори већ постоје: НОВАТЕК се договорио о испоруци са својим кинеским партнерима из великог пројекта „Јамал КПГ“. Постоји и први уговор за испоруку руског компримованог гаса европским потрошачима – Шпанија је потписала уговоре за велике количине.

Развијају се и пројекти за транспорт нафте, наставља директор аналитичког департмана инвестиционе компаније United Traders Михаил Крилов.

- Чини ми се да завређује да се помене наставак изградње цевовода који ће обављати важну функцију транзита нафте, као и усавршавање постојећег система испорука нафте у оквиру своп операција, побољшање чувања сировина и контроле њиховог квалитета.

Још један важан договор године представља споразум о сарадњи између „Роснефта“ и азербејџанске државне компаније SOCAR. Стручњаци истичу да он потенцијално руској компанији отвара врата за улазак на европско тржиште гаса.

Леонид Гурјанов,