Ангела Меркел равнотежа европске политике

06-01-2014 09:36:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Немачка остаје под командом Ангеле Меркел. После убедљиве победе њеног Хришћанско-демократског савеза на парламентарним изборима она је наставила свој рад као канцелар СРН. Глас Русије је размотрио с експертима развој ситуације у самој Немачкој и перспективе односа између Берлина и Москве.

Победа Меркел, тачније речено, парламентарног блока ХДС/ХСС на изборима у бундестаг одржана је захваљујући повољној економској ситуацији у Немачкој протекле година. Минимална незапосљеност, велики трговински суфицит и задовољство грађана Немачке постојећим положајем СРН додали су бодове у корист Ангеле Меркел. Одиграо је улогу и њен чврсти став у финансијским односима с партнерима у ЕУ, - истакао је руководилац Центра немачких истраживања Института Европе РАН Владислав Белов.

- Меркел је доказала правилност строгог прилаза регулисању кризе у проблематичним земљама еврозоне. То није само стриктна буџетска дисциплина, већ и структуралне реформе, на којима инсистира Немачка, а које морају да обезбеде економски раст у дугорочној перспективи. Све је то укупно обезбедило победу ХДС/ХСС.

Поред тога је велику улогу у победи Ангеле Меркел одиграо и њен таленат руководиолца, истакао је Владислав Белов. Умногоме захваљујући њеном курсу Немачка није само изашла из економске кризе 2008.-2009. године, већ и извела многе чланице ЕУ. У том смислу данас је третирају као безусловног лидера, - додао је експерт.

- Немачка није само лидер еврозоне и земља, која има огроман спољнотрговински актив, већ и земља, која обезбеђује потражњу за робом и услугама других земаља ЕУ. Зато је СРН реална локомотива, а Ангела Меркел је реални политички лидер ЕУ. Умногоме се њено јединство гради на њеном консолидираном ставу. У том смислу г-ђа Меркел заслужује похвале.

Што се тиче перспектива односа с Москвом, политика владе Меркел неће бити промењена. У спољнополитичком програму ХДС Русија заузима једно од водећих места. Москва и Берлин настављају сарадњу у многим областима, - сматра академик РАЕН професор историје Александар Галкин.

- Ангела Меркел је разумни и прагматични политичар. Она зна да брани интересе своје земље. Иначе интереси савремене Немачке се састоје у одржавању нормалних економских односа с Русијом. Нема никаквих основа да се сматра да ће односи Русије и СРН постати сложенији.

Према мишљењу експерата, један од доказа тог става може да буде намера, коју је огласила Ангела Меркел, да размотри с руским руководством проблем евентуалне интеграције с ЕУ држава постсовјетског простора. Како је изјавила сама Меркел у новембру 2013. године, преговори с Москвом требало би да допринесу побољшању односа између Немачке, Русије и Брисела.