Бразил дочекује Нову годину протестима

08-01-2014 09:13:56 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Andre Maceira/cc-by-nc-sa 3. |


У Бразилу не јењавају масовни нереди. У различитим местима по читавој земљи се одржавају протестне акције, које већ трају 6 месеци. Демонстранти не истичу политичке захтеве, само позивају да се побољша квалитет живота. Међутим, демонстрације, у којима учествују хиљаде људи, угрожавају одржавање светског фудбалског шампионата.

Власти земље су биле приморане да укину крупни међународни фудбалски форум Soccerex, који је требало да буде одржан у Рио-де-Жанејру почетком децембра 2013. године, због безбројних масовних протеста. Демонстрације се одржавају од краја маја – и то не само у Рио-де-Жанејру, већ и у главном граду Бразилији, као и Сан-Паулу, Форталезану и многим другим градовима. Иначе је укупно у уличним акцијама учествовало више од милион људи. Нереди су почели од протеста студената против повећања цене превоза у аутобусима, касније су им се прикључиле и друге групе становника, међу њима и најсиромашнијие - ставновници фавела и пензионери. Своје акције су организовали представници различитих професија: од возача камиона све до школских професора. Скоро је немогуће да се систематизују њихови захтеви, али је главно незадовољство животним стандардом, - каже политички посматрач и стручњак за Бразил Игор Фесуненко.

- У таквој земљи као што је Бразил, нереди су изазвани углавном због нерационалне расподеле државних прихода, када се становништву чини да се знатан део средстава усмерава не тамо где треба, не за народне потребе, већ за организацију фудбалског шампионата. Такви нереди могу да трају доста дуго, све до самог шампионата.

Иначе, експерт је истакао да би ситуација могла да се стабилизује и раније. Према речима Игора Фесуненка, за месец и по ће у Барзилу почети карневал – највеће народно весеље у земљи. Дакле, пажња демонстраната ће морати да се усредсреди на њему. Делимично су нереди почели да се смањују. Иначе демонстранти понављају захтеве борбе против корупције, као и повећање трошкова за здравствену заштиту и образовање. Поседња тачка изазива код експерата зачуђеност, - истиче заменик директора Института земаља Латинске Америке РАН Владимир Сударев.

- Иначе, плате професора бразилских високих школа су једне од највећих у Латинској Америци. Иначе се мирно односим према тим нередима. Знајући темпераменат Бразилијанаца, не верујем да су то провоцирале неке зле снаге, јер се не истичу политички захтеви, говоре само о корупцији бирократије. Између осталог, корупција је у Бразилу заиста огромна. Дакле, тамо се борба наставља, али у оквиру демократских процедура, међутим, гомиле света желе да би она била бржа и ефикаснија.

Међутим, без обзира на нереде, експерти мисле да ће толико крупна акција као што је светски фудбалски шампионат бити одржана, бар због тога, што је за Бразилце фудбал светиња.

Ана Хрустављева,