Саудијска Арабија и Израел – савез непомирљивих непријатеља

08-01-2014 09:30:04 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Односи између Саудијске Арабије и њеног блиског сарадника – САД, у последње време толико су заоштрени да је Крљевина морала да потражи друге савезнике. Ер-Ријаду не одговара политика Вашингтона на Блиском Истоку, између осталог, отказивање војне операције у Сирији, зближавање са Ираном и став у палестинско-израелском конфликту.

Новим спољнополитичким партнером Саудијске Арабије називају Израел. Бивши непомирљиви непријатељи морали су да закопају ратну секиру и да се уједине против Вашингтона, који се у последње време све више зближава са Техераном.

О жељи Краљевине да ревидира свој однос са САД јесенас је говорио шеф саудијске обавештајне службе принц Бандар бин Султан. Прво је Ер-Ријад решио да прекине сарадњу са Вашингтоном у обуци и наоружавању сиријских побуњеника. Осим тога, Саудијска Арабија је почела да тражи замену САД у својству основног партнера у нафтној сфери и главног испоручиоца наоружања за своју армију. Све то има за циљ, да се Бараку Обами покаже незадовољство актуелном спољном политиком САД, сматра политиколог Али Гаџизаде:

- Саудијска Арабија је доста велика, прилично богата и стабилна земља која је деценијама била савезник САД у региону. Она има доста озбиљну улогу. Дуго година Саудијска Арабија је куповала оружје од САД – не по јефтиним ценама, и у великим количинама. Саудијска Арабија је снабдевала САД јефтином нафтом, осигуравала америчким компанијама повољне уговоре, наруџбине. САД су зарађивале велик новац захваљујући Саудијској Арабији. Заузврат, Саудијска Арабије је тражила да се осигура њена безбедност од потенцијалних непријатеља. Међу њима су били Ирак и Иран.

Конфликт између Ер-Ријада и Вашингтона одавно је сазревао. Монархији се, очигледно, није допадала америчка тактика на Блиском Истоку. Прво су САД одбиле да подрже Саудијску Арабију у гушењу устанка шиита у Бахрејну 2011. године. 2013. године Вашоингтон је подржао руску иницијативу за Сирију и отказао војну операцију у овој земљи. А Саудијци су били спремни и да преузму на себе њено финансирање. Краљевина је била главни спонзор опозиције у сиријској кризи и чинила је све да смени Башара Асада, саопштили су амерички медији.

Последња кап за власти монахрије било је зближавање Вашингтона са Ираном – главним супарником Ер-Ријада у региону. Септембарски телефонски разговори председника САД Барака Обаме са председником Ирана Хасаном Роханијем и рунда заседања шесторке која је уследила, власти Саудијске Арабије су оцениле као претњу по регионалну безбедност. Ер-Ријад схвата да ако Иранци и Американци склопе пакет договора и реглишу све узајамне примедбе, то ће значити легитимизацију Ирана, скидање санкција са ове земље и стицање регионалног вођства. У целини, ситуација у региону се нагло мења, каже научни руководилац Института за примењену оријенталистику и африканистику Саид Гафуров:

- Са једне стране, Иран и Саудијска Арабија су две регионалне суперсиле које се налазе у жестоком сукобу, а са друге, Саудијска Арабија постепено губи главне савезнике – САД и НАТО у целини.

Захваљујући лакој руци британског листа Сандеј Тајмс, читав свет је почео да разматра вест о антииранској алијанси Саудијске Арабије и њеног непомирљивог непријатеља Израела која се спрема. Појавила се информација да је Ер-Ријад спреман да стави на располагање Тел-Авиву своје војне аеродроме и да пружи читав низ услуга, ако Израел одлучи да нападне Иран.

Претпостављена алијанса Израела и Саудијске Арабије посебно чуди ако се узме у обзир чињеница да је Краљевина једна од малобројних држава света која званично забрањује Јеврејима да бораве на њеној територији. Саудијска државна авиокомпанија се труди да не продаје Израелцима карте за своје летове. Карте се не продају њима као грађанима непријатељске државе, али на лет могу да не буду пуштени и Јевреји са другим држављанством ако у коферу имају Тору, кипу или друго нешто што указује на њихово јеврејско порекло.

Ксенија Мељникова,