Летонија прелази на евро

08-01-2014 09:43:46 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


2014. година ће бити значајна за Летонију. Земља се опрашта са националном валутом и прелази на евро. Како би ступила у зону заједничке европске валуте, Летонија је прво смањила своје трошкове, ниво државног дуга и скоро победила инфлацију. За евро Летонија се припремала десетак година. Ипак, овај прелазак ће изгледати једноставан само на папиру, док ће у реалности све финансијске тешкоће пасти на плећи становника, истичу аналитичари.

Да нема тежње Летоније ка тешњој интеграцији са ЕУ, кризу 2008. земља би могла да преживи са минималним губицима, кажу експерти. Тада би нагли раст незапослености и пад економског напретка мога да се заустави на рачун девалвације лата, али је везивање националне валуте за евро прецртало ову варијанту. Ипак, мере строге штедње, смањење плата и социјалних трошкова помогле су Летонији да достигне показатеље неопходне за прелазак на евро, истиче начелник аналитичког одељења финансијске групе Лајф Капитал Пробизнесбанк Валериј Пивењ.

- Ситуацију у летонској економији може да се назове стабилном. Заиста, после кризе земљи је пошло за руком да постигне одређене успехе, спровевши између осталог низ мера на опоравку, завршивши приватизацију, побољшавши ситуацију на тржишту рада. Незапосленост мада и остаје прилично висока, стално пада. Летонија може да се сматра стабилним острвцетом европске економије са очекиваним растом унутрашњег бруто производа од 4% и инфлацијом од 2%. Према текућим економским показатељима Летонија је спремна за ступање у зону евра.

Ипак за веселе перспективе у ЕУ мораће да плати становништво, чији приходи су већ више пута пострадали ради евра. Коментарише потпредседник летонског парламента, заменик председника парламентарне фракције Центар слоге Андреј Клементјев.

- Највеће бојазни везане су за то што ће цене на потрошачком тржишту и на тржишту услуга скочити, пошто технички прелазак на евро захтева од бизниса одређена улагања капитала како би се одговорило свим критеријумима увођења европске валуте и слично. У вези са тим сви трошкови ће лећи на плећа потрошача. Ми опчекујемо да ће прва етапа преласка на евро бити прилично сложена и да ће се одразити непосредно на људе.

Многи политичари и економисти у Летонији молили су да се одложи увођење евра. Против увођења евра иступа и локално становништво, истиче Андреј Клементјев.

- Увођење евра на територији Летоније подржава само 20-25% становника. Заиста, то је врло низак показатељ поверења према европској валути. Не зато што је ова валута данас нестабилна. То је везано за то што она повлачи за собом много земаља – дужника и обавеза које раније Летонија није преузимала на себе. Уз то за земљу од два милиона становника имати сопствену новчану јединицу било је предмет гордости, зато је и било национално неприхватање одустајања од националног симбола и од сопствене монетарне политике.

Управо губитак финансијске независности и обавеза плаћања туђих дугова може да изврши негативан утицај на економију Летоније, сводећи на нулу актуалне успехе изласка из кризе. И тада ће чланство у зони евра Ригу коштати још више.

Татјана Голованова,